Barnrättsstrategen och författaren Anette Skåhlberg har besökt många skolor runtom i Sverige för att prata om Barnkonventionen.
Barn i F-klasser upp till åk 6 har under våren fått arbeta med barnkonventionen. De har bland annat gjort bilder av de artiklar de har tyckt varit viktiga, och de har målat vad de själva brinner extra för när det gäller barnkonventionen. Det har blivit många hundra teckningar med bilder och texter. Dessa har sedan blivit den utställning som Fredens Hus haft under Fredsfestivalen samt under Kulturnatten i Uppsala.

Kulturnatten

Anette har varit på plats och läst ur flera av sina böcker som allesammans tar upp ämnen som passar till Barnkonventionens artiklar. Hon läste bland annat ur sin egna bilderbok som handlar om Barnkonventionen på ett lättfattligt sätt för barn; Välkommen till världen

Barn som har besökt utställningen har  fått måla bilder på plats, som de sedan fått lägga in i utställningen som alla att se.

Anette läste under åtta timmar i sina olika böcker och totalt kom det 1150 besökare för att lyssna och titta på utställningarna som förutom Barnkonventionen även var en utställning från barn i krig. Samarbetet mellan Anette och Fredens hus omkring Barnkonventionen kommer även resultera i en utställningsbok som kommer i vinter.

BARNKONVENTIONEN FREDENS HUS OCH KULTURNATTEN

Barnkonventionen på Fredsfestivalen 2023 med Anette Skåhlberg

Fredens Hus i Uppsala har Fredsfestival! Barnkonventionen hör verkligen hemma på en sådan festival.

Kom och titta på utställningen (finns i lokalen korsningen gågatan/Bredgränd) med alla barns teckningar och texter som de har gjort när Anette har varit ut på skolorna och pratat om Barnkonventionen.

Bli inspirerad att själv göra en bild eller text. Här kan du lyssna lite grann på vad Barnkonventionen innebär. Visst är det fantastiskt att Sverige har Barnkonventionen som lag numera! (sedan 2020)

De fina affischerna bakom Anette kommer från Barnombudsmannen i Uppsala(går att beställa på butik.boiu.se) samt Plan International  https://plansverige.org/om-plan/var-v….

Unicef har också fina affischer(beställ eller ladda ner som pdf). Anette Skåhlberg är författare, filmare, pedagog i skrivande, drama, film och genus. Hon är barnrättsstrateg och tycker att barnen är det viktigaste vi har.