KhalilEye

För att i allt jag gör och skapar så är barnet i fokus för mig. Jag har varit en barnrättsaktivist länge och jag tycker att det inte finns någonting som är viktigare än barnen. Alla vi vuxna har ett ansvar att ta hand om alla barn, och ser vi någon fara illa så måste vi göra vad vi kan för att det ska må bra. Det är min personliga åsikt.

2017 fick jag Region Uppsalas Barn och ungdmskulturpris ”Årets uppskattning” med följande motivering :

”Årets Uppskattning 2017 tilldelades Anette Skåhlberg Anette Skåhlberg rör sig fritt mellan litteratur, musik, teater och film. Hennes skapande är inspirerande, uppskattat och älskat. Hon behandlar ämnen och känslor som är viktiga för barn och unga. Med sitt starka engagemang inom genus, likabehandling och mångfald använder Anette sin kreativitet för att minska fördomarna kring dessa frågor. Anette brinner för barns rättigheter. Hon lyfter fram barnens olikheter och möjligheter och inspirerar dem till att utvecklas. I skolorna använder hon egna metoder för att locka fram barns kreativitet och hon stimulerar deras intresse för skrivande. Anette Skåhlbergs arbeten lyfter fram alla människors rätt till värde och värdighet. Hennes insatser för barn- och ungdomskultur i Uppsala län förtjänar att uppmärksammas med förhoppningen att detta engagemang fortsätter sprida sina verkningar.”

Körkort för att skaffa barn

Tack vare stipendiet som också medföljde kunde jag trycka den bok som jag arbetat med en tid. Barnualen. Jag tycker att det borde vara körkort för att skaffa barn. Vissa vuxna är inte bra för barn, men hade varit väldigt mycket bättre om de hade fått lära sig lite innan de skaffade barn. Jag hade arbetat en tid med boken Barnualen, som jag gjorde för jag tänkte så väldigt mycket på barnkonventionen (det här var flera år innan barnkonventionen blev lag) och funderade över vad som skulle hända om det gick att göra en manual för att vuxna skulle förstå vad de skulle göra och vad de INTE skulle göra med sina barn. Jag bad tretusen barn om meningar som skulle ingå i en sådan manual och jag fick sjutusen meningar. De samlade jag i boken tillsammans med vuxnas svar på min fråga – Varför är barn viktiga i ditt liv? I samband med att boken kom gjorde jag en spoken word performance och kombinerade sedan dessa båda till en film som går att se här:

Barnkonventionen gör skillnad?

Jag har varit barnrättsaktivist sedan jag själv var ett barn och försökte hjälpa mina vänner, och jag har jobbat hela mitt liv med barn på olika vis för att ge dem kultur; teater, film, litteratur. När så barnkonventionen blev lag rusade jag runt av glädje. Äntligen! Nu var det dags för barnen att synas ordentligt tänkte jag. Men insåg rätt snart att jag inte riktigt förstod om det hände någon skillnad. Jag kände att jag visste för lite, även om jag pratat mycket om barnkonventionen på skolorna så visste jag inte juridiskt vad som gällde och vad som hände när det nu var lag, ifall någon gjorde något.

Därför ville jag lära mig mer. Utbilda mig. Bli barnrättsstrateg. Då kunde jag på ett ännu tydligare sätt se till att det blev bra för barnen på alla plan. Att ha lärt mig att göra BKA (Barnrättskonsekvensanalys) och förstå alla nyanser och skillnader som barnrättsstrateg, har varit ovärderligt och nu känner jag att detta är en del av min andning. I allt jag gör tänker jag på barnens rätt. I allt jag möter är jag lika observant som tidigare och lägger mig gärna i när jag ser att något är fel, men nu har jag dessutom i ryggen vad som verkligen gäller i lagen, och det känns väldigt skönt.

Jag är barnrättsaktivist och barnrättsstrateg och det känns som en fenomenal kombination, och jag kommer alltid, alltid, ALLTID stå på barnens sida vad som än händer.