”Ibland önskade hon till och med att pappa var död, men efter det hade hon så dåligt samvete att hon började gråta. För hon ville såklart inte att han skulle dö. Det enda hon ville var att han skulle sluta slå så mycket.

Handling

Nadja. Nadja längtar bortom sig själv. Nadja saknar sig själv. Den hon innerst inne skulle kunna vara. När hon inte. Om hon inte. Längre än så orkar hon inte tänka. För det får henne alltid att börja gråta. Hon försöker vara lycklig men vad betyder lycka? Att få tvillingarna att somna i tid så hon hinner göra läxorna? Är det lycka? Ja kanske… Eller att pappa har haft en bra dag och lämnar henne ifred? Mmm… Eller att mamma orkar hålla ihop sig själv. Uthärda pappas slag. Nadja sjunker allt djupare ner i sina tankar när hon får en stund för sig själv. Det skär ett högt ljud i hennes huvud. Som om det är på väg att krasas sönder…

Lyssna här nedan på ett smakprov av boken.

Anettes tankar om boken

Överallt omkring oss pågår det. Vi ser det inte. Många gånger för att vi inte vill. Men det finns där. Och det är andra som får ta den största smällen. Den största kampen. Att vara barn och känna sig otrygg i sitt eget hem. Att inte vara säker på när det ska smälla. När det ska bli inte bara kaos utan ett helvete. När det inte finns något som lugna stunder. Eller mys. Utan själva myset består av frånvaron av våldet. Oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. När ansvarsbördan på ett barn blir för stor. När ingen ser. När ingen hör. Vi måste höja våra blickar. Alla vi. För alla barn är allas ansvar. Och det är inte meningen att barn ska utkämpa den kampen själva, det är inte meningen att de ska stupa för att de inte längre orkar bära allt ensamma. Därför har jag skrivit Amulettringen Det är jag som är Nadja. Därför är det en viktig historia för mig. För att synliggöra de barn som inte har en trygg verklighet där de blir sedda som just barn. Och för att ge barnen en historia som stärker dem att förstå att de kan säga ifrån, att de kan säga nej.

Just nu skriver jag på ett långfilmsmanus som bygger på boken, och tidigare finns även en kortfilm på några av scenerna.

Här är en låt på spotify som jag skrivit till boken. Kompositör och artist är Izzy von Scarecrow och medsång är Lynx Bjerknes. Låten heter Nadja.  

Vad tycker andra då?

Den här berör ett dagsaktuellt ämne, en man som misshandlar sin fru. Storasyster Nadja får ta det största ansvaret för sina syskon och kämpar verkligen för att hålla ihop och inte själv rasa. Det är en jobbig historia att läsa.
/Boklådan

Amulettringen är en ungdomsbok om Nadja som är 12 år och lever med sina 4-åriga tvillingsyskon, mamma och pappa i en lägenhet. Pappan är våldsam, slår mamman och Nadja. Mamman dricker för att fly undan. Det är Nadja som får ta hand om syskonen, laga mat, hämta och lämna på dagis och skydda dem mot pappans utbrott, ser till så de slipper se och höra. Samtidigt ska hon själv klara av skolan. „Dagsifröken“ Benny förstår Nadjas situation, han lyssnar på henne och på det som tvillningarna berättar. Benny och ett mystiskt träd blir hennes räddning. Boken beskriver ett tema som är mycket känsligt. Jag led med Nadja och hade en klump i halsen när jag läste. Jag vet inte för vilken ålder den är lämplig, kanske den är lite väl hemsk för unga tonåringar? Den är helt klart läsvärd även för vuxna. Anette Skåhlberg blandar känsliga ämnen med mystik, ett koncept som gör att det svåra känns lite lättare. Betyg 4 av 5.
/Svenska Böcker

En mörk historia om vad som kan ske bakom stängda dörrar, hur illa det kan vara i en familj. Fängslande och välskriven. Gör läsaren engagerad och arg över hur livet kan vara. Boken lästes och recenserades av min 12 åriga dotter och hon gav den 5 stjärnor av 5.
/Nickan