”Jag skakade burken och tryckte ansiktet mot glaset. Larverna var härliga att se på. Trettiotalet fluglarver krälade  runt ovanpå en gammal skinkbit, tillsammans med de nya larverna som jag hittade i skogen. Nu var det dags att testa dem på min syster Frida…”

Handling

Jag heter Becki, är tio år och har tre pappor, en tvillingsyster som är rädd för kryp, och en mamma som sitter fast på hisstaket. Och det bästa av allt! Jag har över tjugoåtta olika sorters djur i mitt rum. Fula djur. Där finns min Silverfiskdrottning Siri, en koloni med silverfiskar, insekter, kackerlackor, tusenfotingar vandrande pinnar, pälsängslarver, fluglarver, nakna råttor, feta spindlar och rangliga spindlar, och det blir mer och mer för varje dag. Det är därför jag har startat FULA DJURKLUBBEN.

Men nu är frågan – hur ska jag få ner mamma från hisstaket?

En historia om Becki och hennes liv med allt som hon älskar och hur små saker ibland kan bli stora och att kärlek kan uppstå mellan människor man minst väntar sig det hos. Hur är det med mamma egentligen? Har hon gått och blivit kär? Och varför beter sig Görel från djuraffären så konstigt när mamma dansar på bordet? En skruvad familj tänker Becki, men Becki älskar varenda ögonblick med den och är så otroligt nöjd över alla fluglarverna som hon lyckats föda upp själv.

Anettes tankar om boken

Många av djuren som är med i fula djurklubben är insekter. Jag tycker det är väldigt spännande med insekter. Tänk att insekter har existerat i miljontals år!  Jag har alltid fascinerats av de djur som jag tycker är fula och som andra inte gillar. Hoppas du har några som du gillar av alla insekter som finns!

Vad tycker andra då?

Den här berör ett dagsaktuellt ämne, en man som misshandlar sin fru. Storasyster Nadja får ta det största ansvaret för sina syskon och kämpar verkligen för att hålla ihop och inte själv rasa. Det är en jobbig historia att läsa.
/Boklådan

Amulettringen är en ungdomsbok om Nadja som är 12 år och lever med sina 4-åriga tvillingsyskon, mamma och pappa i en lägenhet. Pappan är våldsam, slår mamman och Nadja. Mamman dricker för att fly undan. Det är Nadja som får ta hand om syskonen, laga mat, hämta och lämna på dagis och skydda dem mot pappans utbrott, ser till så de slipper se och höra. Samtidigt ska hon själv klara av skolan. „Dagsifröken“ Benny förstår Nadjas situation, han lyssnar på henne och på det som tvillningarna berättar. Benny och ett mystiskt träd blir hennes räddning. Boken beskriver ett tema som är mycket känsligt. Jag led med Nadja och hade en klump i halsen när jag läste. Jag vet inte för vilken ålder den är lämplig, kanske den är lite väl hemsk för unga tonåringar? Den är helt klart läsvärd även för vuxna. Anette Skåhlberg blandar känsliga ämnen med mystik, ett koncept som gör att det svåra känns lite lättare. Betyg 4 av 5.
/Svenska Böcker

En mörk historia om vad som kan ske bakom stängda dörrar, hur illa det kan vara i en familj. Fängslande och välskriven. Gör läsaren engagerad och arg över hur livet kan vara. Boken lästes och recenserades av min 12 åriga dotter och hon gav den 5 stjärnor av 5.
/Nickan