Författarbesök för årskurs F – 9
Tidsåtgång: 2 lektioner

Kod: F006

Kan du inte prata om bara en bok?

Det finns tillfällen när klasserna vill ha författarbesök fokuserade på en speciell titel eller en speciell serie med titlar.
Som till exempel Lättläst eller HBTQ+-böcker, eller en enda bok som Barnualen eller Amulettringen -Det är jag som är Nadja osv.
Detta är författarbesöket där skolan får välja vilken bok jag fokuserar mitt besök på.

Mycket att välja bland många titlar

Jag har skrivit närmare 75 böcker så valen är många. Men flera stycken böcker hör ihop tillsammans och ibland vill en skola fokusera på ett speciellt ämne så tydligt att de vill att jag som författare väljer just de böcker som passar till det.

Skriva en bok – processen

Då kommer jag med denna (dessa) utvalda böcker. Jag berättar varför jag har skrivit boken, jag berättar hur reaktionerna har varit på boken och jag berättar om processen att skriva den, alla intervjuer om det har varit sådana och andra historier som kretsar kring bokens existens.

En ryggsäck lastad med frågor och berättelser

Barnen får ställa frågor och jag kan även tipsa om andra böcker jag har skrivit som passar ämnesmässigt som den jag har med mig. Självklart läser jag också högt ur boken jag har med mig, och vi diskuterar även det som jag har läst. Därefter läser jag ur en annan bok jag har skrivit, som tangerar samma ämne.

Bokutskick i förväg av vald bok

Några veckor innan själva besöket äger rum skickar jag ut boken till den aktuella klassen så det finns tid att läsa boken innan jag kommer. Då hinner alla förbereda med frågor i god tid också.

Kreativ övning

Avslutningsvis gör jag en övning, beroende på vilken bok som är vald, men som på något sätt vidrör ämnet i boken.

Anette på Göteborgs stadsbibliotek