”Jag såg mig omkring. I den vita snön fanns spår av blod överallt. En bit bort från tallen låg en död hare. Den var inte bara död utan den var dessutom halvt uppäten…”

Handling

”Det var under mitt trettonde år som det hände.
Och egentligen vet jag inte vad det berodde på.

Lo vaknar i skymningen och vet inte var hon är.
Hon är naken och blodig, och kommer inte ihåg vad som hänt.
Och det är något som är så märkligt… hennes hår har ändrat färg…
Och när hon berättar för sin mamma, blir hon inte orolig, utan ledsen?

Tillslut tar mamma med henne till en plats där Lo får veta sanningen, och den är inte som inte någonsin kunde drömma om…
Sakta går det upp för Lo. Hon är den nionde generationen…”

LYNX IX Förvandlingen börjar… är den första delen i trilogin med berättelser om Lynx IX.
De andra två är Ingen återvändo och Skiftaren.

Anettes tankar om boken

Lynx IX föddes redan under min barndom… När jag var liten mötte jag ett lodjur i skogen. Plötsligt, öga mot öga, helt nära, stod lodjuret framför mig. Vi stod helt stilla båda två. Stirrade in i varandras blick. Andningen pausade. Tiden stannade. Det var ett möte som skakade om mig inuti, ett möte som för alltid skulle finnas kvar i mig. Flera år senare hände det igen. Jag mötte ett lodjur. Även denna gång var vi helt stilla, fast jag intalade mig själv att försöka memorera mötet ännu tydligare. Ett par flaxande fågelvingar skrämde bort lodjuret. Jag var omtumlad och euforisk och att ha mött någonting som kändes så rakt in i min själ. Mötet har format mig en del och ligger som grund och inspirationskraft till historien om Lynx IX. Må vi alltid omfamna förvandlingarna när de sker.

Vad tycker andra då?

Läs intervjun med Anette som UNT (Uppsala Nya Tidning+) gjorde i samband med boksläppet.

Det här var precis vad jag behövde för att kunna komma igång med läsningen lite. En ungdomsbok som är väldigt lättläst men samtidigt intressant nog för att hålla kvar mitt intresse.
Den har dessutom väldigt snygga illustrationer i sig och det förhöjde ofta stämningen väldigt bra. Även om bilderna inte alltid föreställde något, men det passade perfekt vid de tillfällena.

Vi får lära känna Lo, som börjar få minnesförluster. Ibland blir allt svart och hon vaknar upp i skogen, naken och med blodiga fingrar. När hennes mamma får reda på det blir hon inte så orolig som andra föräldrar kanske skulle bli, utan mer ledsen. Och vägrar köra Lo till sjukhuset utan att ge någon egentlig förklaring. Det är tydligt att hon vet mer än hon säger, men det dröjer ett tag innan Lo får svar.

Det är en spännande berättelse, och sidorna flyger fram för den är som sagt väldigt lättläst. Jag gillade den.
/Vargnattsbokhylla

Detta är en nervkittlande och spännande början på en trilogi som är fylld med hemligheter, mystik, hamnskiftare (människor som förvandlas till djur), kärlek, tonårsproblem, kompisrelationer.
/gullislästips