Till Tomteland eller dö - Anette Skåhlberg

Så ljudlöst Gordon den tredje kunde kröp han fram mot öppningen och kikade ut. Men backade lika snabbt tillbaka in i tunneln igen. Där, några meter framför tunneln, kunde han se sin familj sitta på marken medan de hårlösa gick runt dem varv efter varv. Det var hans pappa som grät. Anledningen var att de hårlösa just hade släppt Gordons kläder framför pappan och skrattat. Åh, hans pappa trodde säkert att han var död! Gordon backade bak genom tunneln och skakade av rädsla. Aldrig skulle de hårlösa få tag i honom. Aldrig någonsin! Men vart skulle han nu ta vägen? 

Handling

Gordon den tredje springer i panik genom skogen och letar efter sin familj. Under hela sitt åttaåriga liv har han aldrig varit mer rädd. Han måste hålla sig gömd för de hårlösa som jagar honom. Men vart ska han ta vägen?

Anettes tankar om boken

När jag tänker på alla människor som är tvingade att fly från det som borde vara deras trygghet, deras hem och den plats de ska utvecklas och växa på, så blir jag arg. Inte bara arg utan också ledsen. För det svåra med att vara själv i världen är att inte veta vem som vill hjälpa.

Jag tycker att människor som flyr till ett annat land eller en annan plats är fantastiska eftersom de inte ger upp. De tar sig dit de inte vet vart de är på väg men vill hitta någonting som välkomnar dem och ger dem trygghet. Att få ett liv, att hitta ett samhälle där de kan ingå. Oavsett om du råkar vara en Gordon eller råka komma från människorna eller något annat, så har du rätt att få finnas och utvecklas och växa.

Min uppmaning till alla er som läser detta är denna: Låt oss alltid hjälpa de Gordon vi möter på vår väg och se till att de känner sig hemma.

Vad tycker andra då?

”-”
/-