När du vill säga nej - Anette Skåhlberg

”Att säga NEJ kan vara svårt. Särskilt om andra tycker de är snälla. Men ibland blir det nödvändigt att säga nej ändå…

Kommer juni 2021

Handling

Klart du vill leka klart när du leker. Klart du vill fortsätta i ditt eget äventyr. Men andra vill inte se dig leka ensam. Vill att ni leker tillsammans. Du har inte hjärta att säga nej. Fast du innerst inne längtar efter att vara själv med ditt eget äventyr. Eller få äta ditt godis själv. Eller få slippa göra sådant som andra vill. Tänk vad skönt det vore att skrika NEJ då.:

Det här är en bok om att säga nej. Ibland bubblar nejet inom oss och vi längtar efter att det ska komma ut. Men det är svårt att släppa loss det. Frågan är – ifall vi släpper lös det, kommer det gå att stoppa då?

En bok om vikten av att säga NEJ ifall det är vad som fyller ens inre.

Anettes tankar om boken

Varför har jag skrivit När du vill säga NEJ?

Det finns så många tillfällen när vi gör sådant som vi innerst inne inte vill. För att vi tror att det är det rätta att göra eller för att göra andra glada. Det är klart att det är viktigt och bra att göra andra glada MEN det är också viktigt att lyssna på sig själv. Det är också bra att få andra att förstå hur skönt en tycker det är att göra saker ensam också. Även om det är härligt att vara social så är det ibland ännu härligare att få göra saker helt på egen hand. Och det betyder inte att en är ledsen och ensam då, utan kanske precis tvärtom; glad och ensam. Ensam kan vara något positivt.

Till den här boken kom bilderna samtidigt som texten. Att kunna säga nej är svårt i många olika situationer. När någon vill leka med dig till exempel men du hellre leker själv med ett eget äventyr. När någon vuxen vill att alla ska leka tillsammans för ingen ska behöva vara ensam och de blir nöjda när ni gör det fast egentligen hade ni allihopa hellre gillat att göra era egna intressen var och en. Eller när någon vill låna dina saker och det enda du vill är att ha dem för dig själv. Eller när du inte vill lära dig det som andra tycker är kul.

Själv älskar jag att sitta tillsammans och se en film eller leka eller spela brädspel MEN jag älskar också att kolla på en film alldeles ensam eller sitta och skriva eller leka med mina olika figurer och skapa äventyr bara med mig… och jag försöker säga nej när jag känner nej inom mig. Jag har blivit bra på det nuförtiden men när jag var barn tyckte jag det var svårt. För jag ville inte göra andra ledsna, eller ville att andra skulle bli besvikna på mig.

Du kanske känner samma sak. Det är viktigt att säga nej om du känner att det är just det du vill. Eller om det bara är för att hjälpa någon annan att säga nej.
Jag hittade ett ordspråk som hjälpte mig när jag var barn. ”Jag ville inte springa. Du blev ledsen. Då sprang jag. Jag blev ledsen. Men du blev glad. Det var bättre när du blev ledsen.” Det är ett ganska elakt slut MEN det är också sant. Det är viktigt att göra så en själv känner sig glad. Ibland är det härligt att göra det andra vill för att göra dem glada men ibland är det härligt att kunna säga NEJ för att göra sig själv glad.

Vad tycker andra då?

..
/–


/–