Där framför mig på andra sidan dörren såg jag hur en mörk skuggvarelse rusade från min dörr hela vägen genom hallen och försvann i en störtdykning bakom soffan. Jag tvekade. Vågade jag följa efter och se vad det var för något?

Plötsligt hörde jag en röst viska utanför någonstans. Den viskade lågt och krävande. 
Kom, kom, kom…”

Handling

Varken mamma eller mamsi trodde på mig. Mina småbröder Ted och Ned retades. Men det var sant! Soffan hade flyttat på sig själv i
vardagsrummet och jag var rädd.

När jag sedan drogs mot hålet in i väggen blev jag skräckslagen.
Jag hamnade i vår lägenhet fast år 1919. Där träffade jag Janus som bad om hjälp att rädda honom och hans syskon…

Det börjar en helt vanlig lördag. Jag är hemma ensam och jag hör ljud från vardagsrummet. Det låter som om möblerna flyttas omkring. Jag blir rädd och låser in mig på mitt rum. När det knackar på dörren tror jag det är mamma och mamsi som kommit hem från affären, men det är något helt annat som står där…

Anettes tankar om boken

Jag gillar att leka med tanken att världen vi lever i är en flik av många flikar och att det finns dimensioner vi inte ens har besökt ännu. Då är det en hisnande tanke om det plötsligt skulle öppnas portar till de dimensionerna, oavsett om det är i en annan tid eller på en annan plats.

Jag är väldigt förtjust i själva upptäckandet. Upptäckandet när en ny plats eller varelse presenterar sig, och att sedan få utforska och lära sig mer om platsen eller varelsen är något av det finaste jag vet. Jag älskar att befinna mig i de andra världarna och hoppas att jag med den här historien kan locka er att kliva in i denna dimension år 1919 och få uppleva en annan värld än den vi är i nu.

Vad tycker andra då?

”Bakom soffan går inte att sluta läsa för det är så spännande hela tiden.”
/elev i åk 4

”När du läste i klassrummet ville jag bara höra mer och mer och mer och mer.”
/elev åk 3

”Men varför gör du det så spännande för! Nu måste jag ha med mig boken överallt.”
/elev åk 4

”Det här är precis en sån bok jag har längtat efter.”
/elev åk 5″