Barnualen

”Skratta inte åt ditt barn. Ät inte upp barnets godis när det somnat.
Läs mycket sagor för ditt barn. Lyssna på ditt barn.

Handling

Tänk om det fanns körkort för att skaffa barn!
Tänk vad bra om det fanns en manual för vuxna. En manual med sådant som barn tycker är viktigt att vuxna ska göra eller inte göra mot barn.
En BARNUAL helt enkelt!
Den här boken är fullproppad med kloka ord och meningar från barn för att berätta för vuxna vad de ska göra med sina barn och vad de inte ska göra med sina barn. Här i finns också meningar från vuxna som berättar varför de tycker barn är viktiga i deras liv. Självklart finns även barnkonventionen med. Denna manual för vuxna- och barn – kallas för Barnualen.

Titta gärna på filmen Anette gjort om boken här nedan!

Anettes tankar om boken

Som barn hade jag vänner som blev slagna av sina föräldrar. Ibland hände det att jag sa åt dem att de inte fick göra det men då blev de arga och tyckte inte jag skulle lägga mig i. Även om de skrämde mig så kändes det rätt att lägga sig i. Så jag fortsatte lägga mig i . Alltid lägga mig i. För om mina vänner inte klarade av att stå upp för sig själva så ville jag göra det åt dem Jag har alltid tänkt att det borde finnas körkort för att ha barn.

Det behövs körkort för att köra bil eller certifikat för att dyka –men när det gäller barn så kan du få ett liv i dina händer utan manual och förväntas fixa det. Men alla gör inte det och alla är inte bra föräldrar. Somliga borde inte ens vara i närheten av barn. Lyssnar aldrig på sina barn. Och andra skulle önska sig en manual om det fanns en. En manual. Eller en barnual. Jag har bett närmare tretusen barn ge mig meningar som de tycker borde finnas i en manual för vuxna. Det blev många meningar. Jag vill att barn ska förstå sina rättigheter och att de kan säga nej, och jag vill att vuxna ska påminnas om att behandla alla barn med respekt och kärlek.
Därför är det här något av det viktigaste jag har gjort. Jag har skrivit närmare 50 böcker för barn och unga, och jag är ute på skolorna och träffar flera tusen barn varje år, och jag vurmar verkligen för barns rättigheter.
Låt den här boken bli en tankeställare eller ett utropstecken eller en läsning som fyller dig med kraft och energi. Så vi tillsammans kan göra det bra härute i världen för alla barn.

Vad tycker andra då?

Detta är en livsviktig bok som alla vi vuxna behöver läsa, det är som en manual att läsa igenom innan man får barn, men även under tiden man har barn, men det är absolut en bok för dig som arbetar med barn. Betyg 5 av 5. En fantastiskt bra bok.
/Gullis lästips

Till denna bok har författaren samlat klokheter, i form av korta rader, förmedlade från barn till vuxna. Klokheterna kommer från nästan tretusen barn och vissa av klokheterna har återkommit och skapat en tjugo i topp-lista. Syftet med boken är att ge vuxna och föräldrar förståelse för vad som är viktigt för barn. Exempel på klokheter: ”Tvinga inte barn att kramas” och ”Skämta inte bort ditt barn”. Barnualen innehåller också ett kapitel med vuxnas tankar om barn. Barnkonventionen och dess 41 sakartiklar ingår tillsammans med hänvisningar till kontakter för stöd och hjälp. Den som söker en handbok för föräldraskap kan bli besviken, men den som söker en bok att reflektera tillsammans med över barns rättigheter har här en bra bok med både lätthet och djup. Helhetsbetyg: 3.
/Therese Nordholm, bibliotekstjänst

Om man har läst Mark Levengood och Unni Lindells böcker med roliga barncitat kan man känna igen sig ganska bra i den här boken och idén är väldigt fin.I första delen får läsaren se en mängd citat av barn som de vill att vuxna ska veta. Många av dem liknar varandra rejält, vissa är ganska självklara, vissa är väldigt roliga och vissa är sådana som gör att jag blir nervös över vad barnet som sagt citatet har utsatts för under sitt liv. Sedan följer en ”tjugo-i-topp”-lista över de vanligaste sakerna barnen skrev. Ett gediget arbete av Skåhlberg.Betyg 3 av 5
/Marias bokhylla