”Experiment: Skala en apelsin. Tänd ett ljus. Ta skalet och kläm ihop det mot ljuslågan. Den orange sidan ska vara utåt. Skåda fyrverkeriet! OBS! Ha en vuxen med när du gör detta experimentet.”
Handling
Framtidens ingenjörer finns bland barnen!
Wilma upptäcker en dag en flygande stjärna som landar på skolgården. Ut ur stjärnan kommer roboten Cax som är autonom och tänker hälsa på sina släktingar…Vår vardag är fylld med teknikprylar, robotar som arbetar omkring oss medan vi gör allt vi gör. Det här är historien om Wilma som en dag träffar Cax, som är autonom, fylld med teknik och som en robot ungefär. Cax har kommit för att hälsa på alla sina släktingar i förskoleklassen. Tillsammans med Cax och Wilma får vi bekanta oss med Cax olika familjemedlemmar, allt från lysknappen och radiobilen till luftkonditioneringen och brandvarnaren.
Det här är en bok där barnen tillsammans med Wilma blir ingenjörer och till slut själva uppfinner den trettonde roboten. Framtidens ingenjörer finns bland barnen och det är för dem den här boken finns. Blandat med sagan finns olika fakta om automation och experiment med klurigheter.
Anettes tankar om boken
När jag skrev den här boken så ville jag både göra den tillgänglig med en berättelse och också massa klurigheter. Jag har själv testat alla experiment på olika sätt. Den här boken är den första faktaboken jag skrivit och jag tyckte väldigt mycket om att göra den proppad med roliga fakta och experiment varvat med en historia på rim. Många skolor jag varit på har berättat att de använder boken när de ska göra experiment och har ämnen där intresse för teknik och vetenskap ska utvecklas hos barnen. Det känns väldigt roligt att höra eftersom precis just det var tanken med boken.
Jag och Katarina blev kontaktade av Automation Region eftersom de behövde en bok för barn som väckte intresset för att utbilda sig till ingenjörer och då i synnerhet ingenjörer som arbetar med robotar. De ville vi skulle skapa en bok som tände lusten och ökade förståelsen för vad robotar var för något och allt som gick att göra med dem. Cax föddes. Och det som verkligen är roligt nu flera år senare är att när jag är ute på skolorna på författarbesök så är det väldigt många skolor som berättar att de arbetar med den här boken på sina NO-orienterade ämnen, och flera barn jag möter har experimentboken som favoritbok och önskar mest av allt att jag gör en till bok. På frågan som jag då passar på att ställa dem – Skulle ni vilja bli ingenjörer då? blir svaret ”Ja! Om robotarna kan bli som Cax!” Det är då jag känner att Katarina och jag har lyckats med boken. Här nedan följer ett par filmer, dels från invigningen av boken hos Automation Region och dels när landshövdningen och Automation Regions chef hade högläsning för barn. Se även artikel här som berättar om det.
Vad tycker andra då?
-
- Robotar är inte sagofigurer som kommer från en främmande planet – de är skapade av oss människor, men de kan ingå i en saga för att göra verkligheten mer begriplig. Det som här börjar i hemmets verklighet övergår i sagorealism, men växer till verklig förståelse och utveckling genom kunskap, som i sin tur tillförs bland annat genom egna och andras erfarenheter, här presenterade i parallella texter. Förhoppningsvis fortsätter kunskapsinhämtandet och skapandet utanför bokens pärmar./Barnboksprat