”Visste du att vi vet mindre om haven och havslivet på jorden än vad vi vet om rymden och alla planeter? Havet täcker 70% av jordens yta och i de djupaste djuphaven är det mer än 11 000 meter djupt. Det finns varelser därnere som vi ännu inte vet existerar. I denna Fälthandbok är hälften av varelserna sådana som finns därnere. Läs och förundras.”

Handling

I denna Fälthandbok får vi lära oss mer om Havsrikets invånare. Blodtörstiga serramarer. Magiska opaler. Bärnstensgrottan. Hypnotiska Nakensnäckor. Jättebläckfisken Octovava. Vad är Beröringen? Narjanin? Och hur går egentligen en måning till? Fälthandboken har alla svar.

LÄTTLÄST FANTASY!

Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång i denna serie. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Det finns fem böcker i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken.

Detta är Fälthandboken.

Anettes tankar om boken

Det finns två viktiga anledningar till att den här boken och serien finns. Dels för att jag verkligen saknar lättlästa böcker med fantasy. Och dels för att jag är otroligt intresserad av djuphaven och allt som vi inte vet finns där. Att det finns platser på vår egen planet som vi vet mindre om än världsrymden är väldigt spännande. Det kittlar min fantasi att fundera över vad för slags varelser som kan finnas där vi ännu inte har varit. Detta sammantaget med att jag själv älskar sjöjungfrur och skulle vilja prova att vara en på riktigt, men eftersom det inte går så är det ju så väldigt skönt att vara författare och kunna skriva om det istället. Det här är en serie böcker som jag själv är mycket förtjust i och jag njöt varje ögonblick när jag skrev dem. Hoppas nu att du också kommer njuta när du läser böckerna. Den kronologiska ordningen (men de går att läsa fristående också) är Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar. Den här boken, Fälthandboken, är perfekt att ha med när du läser alla böckerna.

Vad tycker andra då?

Mayas och Yaz kärlek står fast, de är länkade i musik, de binds samman av varandras melodier och Maya vill för alltid förbli hos henne. Henne? Jo, Yaz som först var en pojke är numera en flicka, då han gick igenom sin narjanin i bok nummer fyra, Havsrikets hemlighet, och ömsade skinn så som alla Havsvarelser gör när de fyller 13 år. Maya har inom kort att invänta en egen narjanin hon med och därmed ett byte till att bli en pojke! En spännande tanke det där tycker jag. Det är inte viktigt vilket kön vi har utan vem vi är.
Min 12-åriga dotter, som väl tillhör främsta läsgruppen med tanke på temat om att gå igenom en förändring/förvandling till något annat, tycker mycket om böckerna. Hon levde sig in händelserna och såg fram emot varje gång en ny bok kom ut. Precis som jag kunde förutse så uppskattade hon verkligen Fälthandboken – en fauna över Havsrikets alla invånare. Denna ger ingående svar på vem som är vem och vad som är vad och mer därtill. Det är fascinerande vilka varelser vattnet verkar rymma, inte utan att jag blir lite mörkrädd.
/Malin Molinder Barnboksprat

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Douns främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124