Drakmodern

”Panikslaget vaknar jag upp och stirrar ut i grottan jag befinner mig i. Flämtar till. För där på stengolvet är nu sju jordhögar framför mig. Ur varje hög tränger sig ett stort mönstrat ägg plötsligt upp, och jag kan höra hur det tjuter från äggen…”

Handling

Karin är 11 år gammal men åldras allt snabbare. Hennes kropp är som den vore flera hundra år. Varför kommer det rök när hon försöker prata? Hon hör sin röst skrika av rädsla när hon förtvivlat vänder sig om. Joo, de följer fortfarande efter henne. Alla sju…

 

Tycker du om drakar och gillar spänning och äventyr? Är du också orolig över vår miljö, vår natur, precis som drakarna? Tycker du att det vore intressant att bli förvandlad eller läser du hellre om någon som blir det? Då är boken för dig. En fantasybok om drakar och andra dimensioner.
Tycker du om drakar? Då är det här boken för dig. Gillar du spänning och äventyr? Följ med in i denna berättelse om andra dimensioner, förvandlingar och eld.

Och hur ska vi lyckas rädda vår planet från att dö i miljöproblemen? Drakarna vet…

Drakmodern är en fantasybok som även tar upp miljöproblem och miljöpåverkan. Den är för åldrarna 10 år och uppåt och är på ca 190 sidor.

Anettes tankar om boken

När jag skrev De underjordiska och om all miljöförstöring som lett till att jorden utkrävde betalning från människorna, så kände jag att jag ville skriva mer om ämnet. Det var då Karin klev ner i min kropp och började vandra omkring i hjärnbarkens gångar.
Karin som var människa men som förvandlades till drake för att bli en brygga mellan vår värld och den världen där drakarna verkar från för att rädda vår planet. Det är så mycket som vi kan tänka på att vara försiktiga med. Till exempel att byta mobiltelefoner hela tiden. Det är inte själva mobilen i sig som är den största miljöboven utan det är själva tillverkningsprocessen, tänker jag, och hoppas att Drakmodern ska inspirera alla kloka barn att bli smarta miljömedvetna vuxna en dag.
Och det som gör mig extraglad är att det är många skolor som jag har kommit till där klasser, särskilt i åk 4 och 5, har haft Drakmodern som ett projekt och där de efter att ha läst boken har fortsatt att diskutera om vad vi gör med miljön och där flera olika skolämnen har samverkat.

Anette berättar själv om känslan när hon mötte Karin för första gången. Eller Kara som hon också heter. Den känslan. Att vara på väg att sova och så kommer någon farande. Hon är ingenting jag mött tidigare, säger Anette, hennes händer huttrar vid beröring och hon kan dra ihop huden mellan fingrarna och gnugga den när hon vill eftersom den ligger så löst och skyddar hennes kropp därinnanför. Hon är inte som andra den här Karin och hon är på väg att skaka om världen. Hon berättade sin historia för mig och jag skrev så det kröp i mina fingrar. Det gick fort över tangenterna. Hela nätter skrev jag. Om Karin som förvandlas till Kara i historien och ger liv till det som är på väg att gå förlorat. Låt drakarna komma in i ditt liv så som de kom in i mitt. Hoppas du tycker lika mycket om att läsa boken som jag tyckte om att skriva den. Drakarna tog sig in i mitt huvud och skapade kaos och just nu försöker jag komma på var jag har lagt det sista drakägget någonstans…

Vad tycker andra då?

”Världen blir alltmer förgiftad och förstörd…” ”…Elvaåriga Karin har drabbats av en mystisk sjukdom som gör att hon åldras mycket snabbare än normalt. När läkarna obetänksamt slår vad om hur länge hon kommer att leva väljer Karin att fly ut i skogen. Där börjar en märklig förvandling och Karin finner sig plötsligt vara en Drakmoder. Kan de sju små drakarna som hon gett liv till rädda världen från att bli förgiftad och förstörd? Annette Skåhlberg är en produktiv författare, detta är hennes fyrtiotredje bok. Det är en intressant tolkning av ett tämligen söndertjatat tema, nämligen drakar. Författaren har lyckats skapa en fängslande och välskriven historia som håller läsaren fast till slutet. Samtidigt som grunden i historien är baserad på fantasi kommenterar författaren även det verkliga läget i världen med miljöförstöring och förorening. Hon lyckas väva in denna realism på ett övertygande sätt utan att det känns som att hon skriver läsaren på näsan. Allt som allt är Drakmodern en läsvärd bok för barn från elva års ålder.
Helhetsbetyg: 4.
 /BTJ (häftet nr 7, Teresa Vithma)

Jo det följer fortfarande efter henne. Alla sju …
Vilka sju som följer Karin tänker jag inte avslöja för då blir det inte lika spännande. De sju som följer Karin är väldigt bra gestaltade av Anette, liksom Karin och hennes pappa. Drakmodern passar för både barn och vuxna som gillar spänning och äventyr med ett tänkvärt budskap. Roligast är när Karin är tillbaka i skolan med de sju med sig, det fick mig att le och skratta för mig själv.
Jag har läst flera böcker av Anette och är väldigt fascinerad av hennes produktivitet och fantasi. Drakmodern känns dock ibland som hon kanske har haft lite bråttom.
Det är lite svårt att döma en barnbok som vuxen, därför vill jag ge den två betyg. För barn kan den bitvis kanske vara lite svår att förstå, kan jag tänka mig, men det är kanske därför den även passar för vuxna.
Betyg barn 3,5 / 5
Betyg vuxna 3 / 5
/Tina på bokbloggen Svenska böcker

Karin har levt i elva år, hon skulle kunna vara som vilken annan ung elva årig flicka om inte hennes kropp var som den vore flera hundra år.
Hennes kropp är alldeles skrynklig precis som ett russin, så hon och hennes pappa kallar det för russin sjukan.
För ingen vet vad det är för fel på henne, läkarna tittar bara frågande på varandra och vill bara ta en massa tester på henne för det finns inget botemedel.
När läkarna obetänksamt slår vad om hur länge hon kommer att leva väljer Karin att fly ut i skogen.
Ute i en stor grotta i djupaste skogen börjar en märklig förvandling, det hela börjar med att hon har så brännande ont i halsen, så brännande att det kommer rök ut ut munnen när hon pratar.
Efter att hon sovit så känner hon att hon inte längre har så ont i sin kropp, hon tittar ner mot sina händer, men där händerna förr satt finns nu stora tassar med jätte klor…
Hon har blivit förvandlad till en drake…””Det darrar i övergången mellan dimensionerna, den öppna portalen börjar ge vika.. Dimensionen mellan drakarnas och människornas värd är som tunnas och allt beror på hur människorna tror sig stå över naturen. Världen blir alltmer förgiftad och förstörd…Snart kommer inte människorna att kunna andas den luft som de gör i dag.
Samtidigt som Kara försöker bemästra sitt nya liv som drake och hur hon kämpar med att både vilja vara människa och möjligheten till att vara drake är en underbar upplevelse. Men en dag är det inte endast hon själv hon behöver ta hand om, en dag ligger det 7 st drakägg tillsammans med henne i grottan. Vi som läsare får följa hur hon som både drake och människa ska uppfostra dessa drakar, både i skogen i grottans värld, men även i människans värld. Denna del av berättelsen är rolig och underfundig berättelse.
Samtidigt som den yttre naturmiljön påverkar de olika dimensionerna mellan drakar och människorna liv inser Kara att de ända som kan stoppa denna miljöförstörelse är Kara. Kara måste med sina nya 7 små vänner gör något radikalt med alla gifter, i synnerhet bromerade flamskyddsmedel och alla andra gifter som ställt till stora problem för drakarnas ägg.”
Drakmodern är en riktig fantasy reality med en magisk, fantasifull äventyrsberättelse om drakar, förvandlingar och andra dimensioner med ett viktigt och tänkvärt budskap till alla oss läsare.
Jag anser att boken är värd fyra av fem möjliga.
/Bokbloggen GULLIS LÄSTIPS

Drakmodern är en äventyrshistoria, en spännande fantasybok. Den är skriven av författaren Anette Skåhlberg, och är hennes fyrtiotredje bok. Allt vi gör kommer tillbaka till oss. Varenda steg, varenda andetag, varenda tanke. Att tro att det inte angår en själv är att inte veta. Karin, 11 år, vet. Eller Kara som hon har börjat kalla sig sedan hon mötte drakarnas värld.Hon som plötsligt en dag inser att hon har sju drakungar att ta hand om. Det darrar i övergången mellan dimensionerna, den öppna portalen börjar ge vika, och allt beror på hur människorna tror sig stå över naturen. Kara är till exempel upprörd över att vi bara i Sverige gör av med 50 miljoner kg tvättmedel om året. Det är i snitt 5,5 kg per person. Och då vågar hon inte ens tänka på hur mycket sköljmedel vi använder eller allt annat för att lukta gott eller hålla rent. Mer och mer går det upp för henne att om hon och drakarna inte gör något radikalt med alla gifter, i synnerhet bromerade flamskyddsmedel och alla andra gifter som ställt till stora problem för drakarnas ägg, så går människorna en värld till mötes där inte luften kommer gå att andas som den gör idag.
/Litteraturmagasinet