Jenny lutar sig fram mot kanten av gravhålet och viskar för att ingen annan ska höra henne. `Skynda dig tillbaka mamma…´ Hon släpper sidenbandet med bjällran ner mot kistan. Det plingar till…”

Handling

Det här är historien om sexåriga Jenny som är ledsen över att hennes mamma ska dö. Mamma tröstar Jenny med att lova att komma tillbaka till henne som en hund. När mamma sedan dör, gör Jenny allt hon kan för att hitta den rätta hunden.

Min mamma är en terrier är en kapitelbok för åldrarna 6 år och uppåt.
En bok som öppnar upp till diskussioner om döden.

När den du älskar mest av allt dör så kraschar världen och det tar tid att hitta kraft för att leva kvar, men ibland kommer räddningen från oväntat håll. Det här är en bok för hela familjen. Att läsa som högläsningsbok tillsammans. Den finns även som ljudbok.

Anettes tankar om boken

Döden. Som så många är rädda för att ens prata om. Men utan döden inte livet, utan livet inte döden. De hör ihop. Och om vi vore lite mindre rädda för att dö så tror jag att vi alla skulle våga leva mer och starkare. Den här historien skrev jag när mina äldsta barn var små, det är några år sedan nu. Jag skrev den för en av mina söner var väldigt upptagen av döden. Skräckslagen. Och ville veta vad som hände sen. Vi pratade mycket om det då. Att egentligen vet vi ju inte på riktigt hur det är att dö. Vi kan bara gissa. Då föddes den här historien om Jenny och hennes döende mamma. För att lindra oron. Om det hjälpte min son? Absolut. Vilket inte betyder att han tror att det är så det kommer hända. Möjligheten. Sagan. Leken. Att få bli fylld med ro.
Nu sitter ni säkert några stycken och skriker NEJ låt inte barn få tro att det går att bli något annat efter att en är död. Varför inte?, säger jag då. Varför inte låta barnen få det här som en saga, precis som det är en saga att vi bara dör och försvinner? För vi vet ju inte. Vi VET JU INTE. Men det vi vet, det är att vi måste göra det så bra som möjligt för oss i det här livet som vi pågår i, och då kan det vara skönt med historier som lindrar oron, som skapar möjligheter och världar. Oavsett vad vi tror är sant eller inte. Därför finns ”Min mamma är en terrier”.

Vad tycker andra då?

Jag tror att det behövs fler böcker för att hjälpa barn att bearbeta döden… Den här boken vrider om i hjärteroten på flera sätt. Först och främst är det ju hemskt att någon så ung ska behöva förlora en förälder men det värsta är hur vuxen Jenny måste bli så fort hennes mamma har försvunnit. Att pappan blir sjuk av saknad är inte så konstigt men var är alla andra vuxna?

Jag gillar iden och jag gillar berättartekniken väldigt mycket. Många små delar i boken (som till exempel Ellen) får mig att le väldigt mycket och samtidigt finns det andra (som när mamma säger att det är dags) där tårarna rinner.

Som vanligt har Anette Skåhlberg en förmåga att visa på de som oftast inte får synas och hennes böcker är väldigt viktiga på så sätt.
/Mariasbokhylla

Så sorgligt men vilken stark tjej Jenny är. Hon gör verkligen allt för att hitta sin mamma igen. Det blir ett hissnande äventyr blandat med mycket sorg, kärlek, rädsla och glädje.
Tror det är viktigt att boken läs tillsammans med en vuxen för den kan nog få många känslor att bubbla upp. Anette lyckas fånga känslor på ett underbart sätt och berättar skickligt för både barn och vuxna.Betyg: 4 / 5.
/Svenska Böcker

Anette Skåhlberg är en mycket produktiv författare. Har skrivit ett fyrtiotal barn- och ungdomsböcker. Språket är ordinärt men medryckande. Berättelsen spänningsfylld och framställningen av ämnet (döden) berörande. Innehållet har övernaturliga inslag. Helhetsbetyg: 3./
Agneta Willans, bibliotekstjänst