Kahlil, den eldfödda - Anette Skåhlberg

”De som var mina föräldrar. De lämnade mig och fick pengar i utbyte. Jag var sju år då. Inte förstod jag vad jag skulle vara med om. Det var nog tur för annars hade jag dött där i det ögonblicket när jag såg dem försvinna bort  från huset som skulle bli mitt nya hem…”

KhalilEye

Handling

Hon är inte vad du tror.
Hon är inte ens vad hon själv tror.
Hon är Khalil, den eldfödda.

Själv tänker hon att hon föddes i en matta. För det var då som hon blev utsmugglad från det som var hennes mardröm, hennes levande helvete. Hon blev som sjuåring bortgift och i tre års tid levde hon i det hus där hon försökte överleva dag för dag, tills hon en dag fick hjälp med att bli utsmugglad.

Det här är berättelsen om Khalil och hennes resa till friheten som visar sig inte bli så enkel som hon hoppas. Tio år gammal är hon vilsen och rädd i ett land långt bort från det land som hon föddes i. Det enda hon vill är att få lugn och ro och hitta en plats att bli trygg på, men det är svårare än hon först kan ana. Och vad är det som händer inom henne under tiden? Vad är det för märkliga krafter som är på väg att födas i hennes inre?

Lyssna på boken här: Kahlil den eldfödda på podden.

Låt oss bli drakar som sprutar eld

Låt oss bli starka i varje liten cell

Låt oss stampa och skrika varenda dag

för att inte en enda ska giftas bort som barn

Khalil-dragoneye

Anettes tankar om boken

Jag blir arg och ledsen när jag ser barn fara illa. Jag är en barnrättsaktivist och vill att varenda unge på denna planet ska få en barndom som är trygg och inspirerande. Nu vet jag att det inte är så och jag vet också att det är svårt att få det att hända. MEN vi kan alla tillsammans göra vad vi kan för att göra det så bra det går. För alla barn vi kan nå eller har i vår närhet eller möter på vår väg. Då blir det skillnad. Jag ville skriva berättelsen om Kahlil dels för att jag är upprörd över att barn ingår äktenskap med vuxna, alltså gifter sig med vuxna fast de är barn, och jag blir också upprörd över hur barn behandlas av somliga när de försöker få hjälp med att stanna i Sverige. Därför finns den här boken. Jag hoppas med den kunna väcka upp till diskussion och reflektion och att vi alla tillsammans blir än mer uppmärksamma ifall vi ser att ett barn far illa.

Ett citat jag tycker mycket om är ett citat av Malala Yousafzi.

Malala vägrade som femtonåring att gå med på att det var förbjudet för flickor att gå i skolan, och när hon gick till skolan ändå, var hon på väg att mördas. Hon överlevde mirakulöst. Hon fortsatte att kämpa och fick Nobels fredspris två år senare, sjutton år gammal. (För hennes kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn.)

When the whole world is silent,
even one voice becomes powerful.

Malala Yousafzi

Min tolkning av det citatet är:
Även om hela världen är tyst och ser på,
så kan en enda röst bli stark och göra skillnad.
Hennes röst och det hon gjorde, hördes ut i hela världen. Ibland händer inte förändringarna på en gång, men tanken kan ha väckts och bollen satts i rullning.

Ni barn kan var och en göra skillnad i världen genom att kämpa för att förändra världen till det bättre.
Säg NEJ
till det ni tycker är fel.

Säg JA till det ni tycker är viktigt.
Det är ni som är de kloka. De starka. De som kommer med de bra idéerna.

Det är till alla er som denna bok är tillägnad.
Må ni alltid orka ta de steg ni behöver.
Må er eld brinna lika starkt som hos Kahlil,
och må ni förändra världen till det bättre.

Khalil-dragoneye