Källa och zombiesjukan - Anette Skåhlberg

Källa vet att hon måste fly. Hon vill få med sig så många som möjligt. Men hur lätt är det att hitta huset som alla pratar om? Där det ska vara säkert…

Finns att lyssna på Anettes podd här

Handling

I en nära framtid ser världen annorlunda ut efter att den farliga virussmittan över nätet härjat. Inte kunde människor tro att de sociala medierna som de älskade skulle bli källan till allt ont. Men bekräftelsebehoven var så starka att trots farorna fortsatte människor vara på nätet. Till slut blev det nödvändigt att stänga ner allting men då var det försent. Alla vuxna dränerades på energi och på mineraler på grund av viruset, och behovet av järn blev så starkt att de plötsligt kunde känna doften av blod. De som drabbades var barnen. Zombiesjukan som sjukdomen kallades blev något som alla vuxna drabbades av och barnen överallt blev offren som blev av med blod varenda natt. Det enda sättet att klara sig var att låsa in sig om nätterna.

Källa bestämmer sig för att försöka fly till en plats hon har hört talas om där alla barn kan känna sig säkra och vara trygga. Hon försöker övertyga så många som möjligt att följa med henne. Men hur lätt är det att hitta platsen utan att utsätta sig för fara?

Anettes tankar om boken

VARFÖR har jag skrivit den här boken:
Jag är väldigt fascinerad över hur en enda liten handling eller en enda liten beståndsdel kan förändra en hel värld eller ett helt nytt sätt att tänka. Jag är också fascinerad över hur starkt ett beroende av att bli bekräftad kan vara och hur farlig en hämnd kan bli i fel händer. I den här historien har världen drabbats hårt av virus och världen har förändrats.
Det som sedan hände, all den blodtörsten som följde, gick inte att stoppa när den väl fanns där. Varje natt förvandlades de till synes fina föräldrarna och alla andra vuxna till blodtörstiga zombies och ingen gick säker, inte ens deras egna barn.
Jag ser det här som en parallell bild till hur utsatta barn är av vuxnas beteende. Hur påverkade de blir av hur de vuxna mår och att allt som händer de vuxna gör ringar på vattnet till barnen. Därför blir det självfallet av största vikt att barnen själva tar sina egna beslut baserade på det de vet och inte vad de vuxna vill att de ska göra. Allt handlar om överlevnad och samarbete.
Tillsammans kan alla barn bli starka och våga trotsa rädslan och ställa sig upp och vråla ett gemensamt nej eller få det som är dåligt att sluta. Det hoppas jag att den här boken ska ge känslan av – att det är möjligt, att vi kan lita på varandra och på att vi lyssnar och ställer upp för de som behöver.
Sedan är det ju också en väldigt läskig historia och anledningen till att jag valde just zombiesjukan till denna bok är för att jag själv gillar att läsa läskigt och spännande och kände att den här berättelsen passade bra till det.

Vad tycker andra då?


/–

Review -Källa och zombiesjukan - Anette Skålberg - Instagram

Källa och zombiesjukan – Anette Skålberg – Instagram