Källa och zombiesjukan - Anette Skåhlberg

Källa vet att hon måste fly. Hon vill få med sig så många som möjligt. Men hur lätt är det att hitta huset som alla pratar om? Där det ska vara säkert…

Kommer oktober 2021

Handling

I en nära framtid ser världen annorlunda ut efter att den farliga virussmittan härjat. Vaccinet tog bort varje beståndsdel av den farliga sjukdomen. Men det som kom istället hade ingen förberett sig på. Plötsligt fanns det helt andra saker att frukta, och den här gången var det människor!

Källa bestämmer sig för att försöka fly till en plats hon har hört talas om där alla barn kan känna sig säkra och vara trygga. Hon försöker övertyga så många som möjligt att följa med henne. Men hur lätt är det att hitta platsen utan att utsätta sig för fara.

Anettes tankar om boken

VARFÖR har jag skrivit den här boken:

Jag är väldigt fascinerad över hur en enda liten handling eller en enda liten beståndsdel kan förändra en hel värld eller ett helt nytt sätt att tänka. I den här historien har världen drabbats hårt av sjukdom men tack och lov fanns mediciner och vacciner. Men vad som sedan hände hade ingen kunnat räkna ut. Att alla vuxna människor som passerat puberten var drabbade av en oerhörd järnbrist var visserligen inte så bra men det verkade också vara den enda biverklningen att tala om så det var bara att leva med det. Men det som sedan hände, all den blodtörsten som följde, gick inte att stoppa när den väl fanns där. Varje natt förvandlades de till synes fina föräldrarna och alla andra vuxna till blodtörstiga zombies och ingen gick säker, inte ens deras egna barn.

Jag ser det här som en parallell bild till hur utsatta barn är av vuxnas beteende. Hur påverkade de blir av hur de vuxna mår och att allt som händer de vuxna gör ringar på vattnet till barnen. Därför blir det självfallet av största vikt att barnen själva tar sina egna beslut baserade på det de vet och inte vad de vuxna vill att de ska göra. Allt handlar om överlevnad och samarbete.

Idag när vi i stora delar av världen har hunnit så långt då det gäller teknologin, är det ändå långt kvar att arbeta vad det gäller empati, fördomar, etik och respekt. Ännu har inte de ämnen jag nämnde ens kommit upp som skolämnen även fast det i slutändan är väldigt viktigt att vi vet hur vi förhåller oss till varandra och andra och inte blint lyssnar på vad andra vill att vi ska göra.

Att det sedan är själva familjen, föräldrarna som är de som barnen fruktar gör det hela ännu värre. Men bortser jag från själva sagan här, den fantasyberättelse jag skrivit, så är det många barn som upplever skräck i förhållande till sina föräldrar.

Tillsammans kan alla barn bli starka och våga trotsa rädslan och ställa sig upp och vråla ett gemensamt nej eller få det som är dåligt att sluta. Det hoppas jag att den här boken ska ge känslan av – att det är möjligt, att vi kan lita på varandra och på att vi lyssnar och ställer upp för de som behöver.

Sedan är det ju också en väldigt läskig historia och anledningen till att jag valde just zombiesjukan till denna bok är för att jag själv gillar att läsa läskigt och spännande och kände att den här berättelsen passade bra till det.

Vad tycker andra då?


/–


/–