Känn med hen

”Ja det ska jag! Helt klart! Absolut! Gråt! Gnäll! Snyft! Böl! Och tjut! Snoret det rinner och tårarna sprutar! Så härligt det är att få gråta och tjuta!

Handling

En bok om känslor för barn.

Hur mycket hen är du?
Eller är du kanske hun idag?
Eller är det till och med så att du är hån?

Alla känslor är viktiga och bra att ha.
Det är härligt att känna känslor varenda dag.

Möt familjen h
som av dessa fem består:
hun, hin, hån, hyn och hen.
Försök nu lista ut vem som är vem,
arg, exalterad, ledsen, rädd eller glad.
Olika känslor men vem av alla är vad?

Boken finns även som ljudbok där författaren och skådespelaren Anette Skåhlberg läser sagan på ett inlevelsefullt sätt.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Känn med hen:

Lyssna här nedan på ett smakprov av boken från de scenföreställningar som Anette har gjort/gör:

Anettes tankar om boken

Den här boken har jag läst för flera tusen barn, jag har uppträtt med den som en interaktiv performanceföreställning och jag har skrattat, gråtit, skrikit tillsammans med mängder av förtjusta barn och vuxna. Alla behöver vi få ge utlopp för våra känslor och med den här boken blir det fullt legitimt att göra det hela vägen ut. Den här boken har flera gånger framkallat applådåskor och ”en gång till” vrål med stampande fötter hos flera skolklasser. En stor favorit när jag är ute på skolorna och uppträder. Vad jag tycker själv om den? Jag älskar att ge mig hän i karaktärerna och känslorna och njuter när jag ser alla barn hänga på och göra likadant. Låt oss känna allt vad vi kan!

Vad tycker andra då?

Känn med hen inbjuder till dramalek kring våra känslor. Budskapet är att alla känslor är viktiga, och vi presenteras för en färgglad familj bestående av fem skojigt tecknade fantasifigurer som var och en symboliserar en känsla. Först möter vi den rosa drakliknande figuren hen som skrattar hela dagen och i bilderna avspeglas hens glädje tydligt med stora gester och drastisk mimik. Det är skönt att vara glad menar berättaren och uppmanar läsaren att härma figuren. Till den märkliga familjen hör också den ledsna blåa hun, arga gula hin, rädda gröna hån och lila hyn som far omkring i ett lyckorus. Berättaren förklarar att man mår bra av att visa sina känslor och gör det lyssnande barnet delaktigt genom att ställa frågor och be det att imitera de beskrivna känslorna. Språkets spontana lekfullhet och bildernas komiska överdrifter gör boken tacksam att dramatisera och lockar lätt till skratt under högläsningen. Den rimmade texten har ett lättsamt flyt och skapar med de uttrycksfulla bilderna och den varierande textstorleken en fin helhet. Boken rymmer en humor som tilltalar små barn och är ett utmärkt stöd vid samtal eller dramalek kring känslor. Författaren Anette Skåhlberg är även dramatiker och filmare, och har tillsammans med illustratören Katarina Dahlquist skapat ett flertal barn- och ungdomsböcker.”
/Boel Peterson, BTJ (Bibliotekstjänst) (Häfte 13105)

”Medan hendebatten rasat har Uppsalaförfattaren Anette Skåhlberg sedan länge legat i framkant gällande det könsöverskridande och med att visa upp olika familjekonstellationer i sina böcker. Och visat en beundransvärd öppenhet mot det så kallat olika. I Känn med hen tar hon steget vidare med ett lekfullt leende i mungipan och helt i linje med de värdegrunder som hon visat i tidigare böcker. Här är det inte bara okej att vara det så omtvistade Hen. Här flödar det av Hun, Hin, Hån och Hyn som alla har rätt att känna olika känslor. På så vis visar Skåhlberg att det är okej att vara precis den man vill vara men också känna precis det som passar en.”
/Maria Nyström, UNT

”I uppsluppet rimmande, skrattande och skrålande rader möter vi den känslosamma familjen h, som inte bara består av hen utan också hyn, hun, hån och hin. Det är långtifrån någon könspolitisk pamflett, utan handlar framför allt om att ha skoj med språket!”
/Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad