”Det är bråttom. Hon går fram till flaskan. Lyfter foten. Räknar tyst för sig själv. Tar ett djupt andetag. Med full kraft stampar hon foten rakt ner över den trasiga flaskan…

Handling

Maya har bråttom. Yaz är i fara. Efter ett blodprov i skolan slutar han inte att blöda. Han måste ner i havet om han ska överleva. Kommer Maya hinna i tid..? Och vilka är skuggorna som närmar sig i vattnet..?

LÄTTLÄST FANTASY!

Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång i denna serie. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Det finns fem böcker i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken.

Detta är del 3.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Blodsband:

Anettes tankar om boken

Jag älskar sjöjungfrur och skulle så väldigt gärna få en chans att prova att vara en. Särskilt om jag kan vara människa så snart jag är på land. Nu vet jag att det inte är möjligt för mig att bli sjöjungfru men då är det så fantastiskt härligt att jag är författare och kan gå in i de här äventyren och uppleva allt medan jag skriver.

Jag är väldigt förtjust i fantasy men har saknat lättlästa fantasyböcker, så därför skrev jag de här böckerna om Maya och Nollja. Håll med om att det vore skönt att få äta alger som kunde ge en sjöngfrustjärt i några timmar. Jag har ännu inte hittat de algerna, men en dag så..

Här är en kronologisk ordning för alla sex böckerna. Ja egentligen alla fem, eftersom Fälthandboken passar bra att vid sidan om sig när en läser allesammans. Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar.

Vad tycker andra då?

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

I denna lättlästa fantasyserie (Gryningsserien) från Sagolikt Bokförlag i fem bokdelar har jag bekantat mig med de tre första böckerna i serien. Det handlar om Maya och hennes möte med Havsfolket via hennes nya vän Yaz. Jag lät min 11-åring läsa böckerna och hon tycker att de är bra och fängslande – för det finns en lockelse i att det handlar om havet och det okända på havsbotten. Maya väcker frågor hos oss båda, vem är hon egentligen? Hon som kan och får närma sig varelser från havet? Tredje boken Blodsband innehåller än mer dramatik. Både jag och min 11-åring känner av flödet i själva texten. Detta tillsammans med dramatiken och de övernaturliga inslagen tror jag kan ge en skjuts i läsandet för dem som ännu inte närmat sig de tjocka böckerna.
/Malin Molinder, Barnboksprat

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Douns främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124