Krama mig-Anette Skåhlberg

När mamma är ledsen blir Liten full med ledsamhet.
Men när mamma blir glad igen är det bästa Liten vet.

Krama mig

Liten

HANDLING

En historia om kärlek men också en historia om att vilja synas när någon inte orkar se

Liten vill så väldigt gärna göra saker med mamma. Göra utflykt. Visa kullerbyttor. Äta fruktsallad. Kramas. Bli sedd. Men mamma orkar ingenting.

Liten är rädd att mamma aldrig ska bli glad igen. Liten är också orolig att det är Litens fel att mamma mår som hon gör, och säger Förlåt för säkerhets skull.
Liten känner sig ensam. Rädd. Ledsen. Tröstar sin nalle medan de kompisgråter tillsammans.

Men den morgonen när mamma mår bra och är glad igen, känns det som att det är den bästa dagen som finns. Då ser mamma Liten. Då kramas mamma. Och då kan de göra utflykt tillsammans.

VAD TYCKER ANDRA DÅ?

”Du beskriver fint hur medberoende uppstår… Tänk så många barn som har det så här och utan att omvärlden vet…”

/Madeleine Gauffin, leg psykolog och leg psykoterapeut

”Åh vilken fin historia! Så få ord och så mycket känslor det ändå väcker. En berättelse som både lindrar och lenar och bekräftar en mycket ung liten lyssnares egna erfarenheter.”

/Madeleine Petersohn, lärare i åk 1-7

”Jag blir rörd och ledsen över Litens situation. Hen verkar vara en stark liten person som inte ger upp om mamman. Och typiskt ett barn att ge trösten hen behöver till ett mjukisdjur. En viktig bok.”

/Maria Loboda, skolbibliotekarie

”Så får man inte göra mot sina barn! En jättebra bok om en mamma som inte mår bra. Det är dumt för man ska alltid vara med varandra. Bilderna var fina.”

/Inez, 6 år

ANETTES TANKAR OM BOKEN

Varför finns en bok som ”Krama mig”?

När någon mår dåligt i en familj så blir det lätt att alla mår dåligt. Det smittar av sig. Du mår dåligt om t ex din förälder mår dåligt. Särskilt om det inte går att hjälpa eller göra bättre. Eller om det känns som det kanske är ens fel till och med. Och det är väldigt jobbigt om du är ett barn och din förälder mår så pass dåligt att den inte orkar vara med dig, inte orkar göra mat åt dig eller ens ge dig en kram. När du blir tvungen att klara dig själv och se på hur din förälder mår allt sämre. Det är svårt. Då mår du dåligt själv.

När psykisk ohälsa hos ett barn beror på att det egentligen lever i en familj med en vuxen som har psykisk ohälsa. När familjesituationen gör att du mår dåligt. Du blir medberoende i att må dåligt. Och vet du ingenting annat så är detta det som är vardagen och det vanliga. Därför finns den här boken. För att vi ska prata mer om det här. För att se att det finns en ljusning. För att känna igen sig och känna att en inte är ensam. Att bli kramad och sedd är vår urkrafts behov.

Men vad händer om vi inte blir sedda eller kramade? Hur mår vi då?

Hjärtan