Prinsessan Kristalla - Anette Skåhlberg

”Stenen kändes inte som sten längre. Den kändes som någonting mjukare – och den rörde på sig! Kristalla flämtade till. Plötsligt stod hon öga mot öga med drakens gula ögon!…”

Handling

Det här är historien om Prinsessa Kristalla som bor i slottet på kungsberget. När hon blir förbjuden att leka med flickan Vilda, för att hon inte är av kungligt blod, slutar Kristalla att prata och skratta.

Flera år senare måste hon välja sig en prins. Han ska vara av kungligt blod, få prinsessan att skratta och döda draken. Men prinsessan vill varken ha någon prins eller se draken död. Kristalla spärras in i ett torn tills hon bestämt sig för en av prinsarna. När hon hör drakens förtvivlade vrål rymmer hon från tornet.

Hon rymmer till svärdsmidaren för att få sig ett svärd att försvara draken med. Det visar sig att svärdsmidaren är hennes kompis Vilda, och Kristalla vet plötsligt vem hon vill gifta sig med.

Nu måste hon bara övertyga kungen och drottningen om att få gifta sig med en från folket, som inte är av kungligt blod.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Prinsessan Kristalla:

Anettes tankar om boken

När min dotter var fem år var hon helt galen i prinsess-sagor och det var hennes favoritval när jag skulle läsa om kvällarna. Jag kände att jag snart kräktes på alla sagor med osjälvständiga prinsessor som behövde en prins för att överleva, och också där drakarna var grymma och onda. Så jag skapade en stark prinsessa som gillade att klättra i träd fast hon hade fina kläder, och som var bästa kompis med draken – och som blev förälskad i en flicka från folket. Kristalla var född. För mig var det också viktigt att skriva den i gammal sagokänsla för att just ge det som sagoälskarna ville ha. Om min dotter gillade historien? Klart! Det var ju inte bara en prinsessa med fina kläder utan det var en prinsessa som var stark och gjorde som hon ville. Ett par år efter att boken kommit ut har flera lärare berättat för mig att i många grupper på skolgårdarna lekte flickor att de var som Kristalla och att de inte behövde pojkarna som prinsar för de behövdes inte i historien. Pojkarna som ville vara med och leka fick vara med- och välja på att vara prinsessor som var bra på att klättra och fäktas, eller prinsar som var fega och förlorade mot draken. Gissa vad killarna valde? De coola prinsessorna såklart.

Vad tycker andra då?

Modern och underbar saga där flicka får flicka./…/ Jag tycker om den här boken, den borde finnas på alla förskolor och skolor.
/Carola Lindström, Barnboksbloggen, Allt om Barn

Det är en fin, klassisk saga med en kärlekshistoria som bara kan sluta på ett sätt och det är med ett lyckligt slut. Och jag tycker om den eftersom den lyckas hålla sig till den klassiska sagan samtidigt som den vrider på allt.
/Emelie Novotny, dagensbok.com

Befriande barnbok!
/Magda Gad, Tidningen QX.

Som kontrast till många Disney-prinsessor är Kristalla befriande i sin egensinnighet…/ Bäst gör sig sagan när man lyssnar på den medföljande cd:n.
/Liselotte Stöby Ingvarsson, BTJ

Väldigt vacker och spännande!
/Emma Lindström, Barnboksprat

För att snabbt komma tills slutsatsen så tyckte jag att det var en fantastisk bok. Det var enkelt och självklart, jag är så imponerad av hur de lyckades undvika de vanliga fällorna som jag hört så många gånger. Man får älska vem man vill, så enkelt är det. Så enkelt gör också den här boken det. Helt enkelt perfekt.
/jag och mina böcker