”Skynda dig! Grabben behöver pannkakor!” En modern stumfilmsfars filmad av Fredrik Bäckar på en handvevad stumfilmskamera från 1914 med Maria Kulle som pigan som självantänder och Bill Skarsgård som hungrig tonårs-Nosferatu. 

Handling

En stumfilmskomedi i ett modernt hightec kök 2007 filmad med gammal stumfilmskamera från sekelskiftet. Agniescka sliter som piga i ett kök någonstans i Sverige, med snorungar, en hungrig tonårs-Nosferatu och en hemmavarande pappa ”döende” i sin förkylning. Kraven blir fler, behoven allt mer, stressen ökar och plötsligt börjar pigan ryka och självantänder …

Anettes tankar om filmen

2007. Jag var upprörd över pigdebatten. Att de med pengar skulle ha andra till att städa och göra rent sina hem. Jag såg framför mig ett ny era med tydliga klass-skillnader där de med mindre pengar arbetade hemma hos dem med mer. Jag kastades tillbaka till ett Sverige på 20talet. Det var min bild av hur det skulle bli. Och det var också därför det blev stumfilm som den här historien måste göras som. En modern stumfilm i ett stålborstat kök där en kvinna sliter ut sig så hårt som piga att hon självantänder. Jag skrev manuset och sedan tillbringade jag och Martin mycket tid med förberedelser tillsammans med fotografen Fredrik Bäckar där vi noga testade kameran vi skulle filma med. Samma kamera som Julius Jaenzon använde till den legendariska stumfilmen Körkarlen från 1921.Det var en spännande resa. Zanna som var scenograf fick tillsammans med kostymören Malin och mask Sylvia göra mycket tester också och på inspelningen var färgerna både märkliga och sminket övergödslat eftersom allt behövde göras starkt för kontrasterna var det viktiga att arbeta mot. När vi sedan var på inspelningen så var det väldigt spännande att spela in på kameran eftersom det inte gick att titta i kameran samtidigt som vi filmade. Så vi fick titta i kameran och sedan fick Fredrik gå på känsla och skådespelarna röra sig minimalt utanför det vi repeterat in. Fredrik hade också små melodier som han använde för att hålla tempot på filmandet så hastigheten blev den rätta. Filmen har visats i många olika sammanhang utanför festivalvärlden. Människor har använt filmen till olika diskussioner och även evenemang som handlar om arbete och människor, men också när det kom till speciella filmer gjorda med unik teknik.Och det känns ju som temat i filmen hela tiden är aktuellt. Hur skulle du tänka? Skulle du tycka det är okej att ha någon som städar i ditt hem? Och om du tycker det, på vilket sätt ska det i så fall vara?

hemli text