”Jag vet allt om er överenskommelse. Jag vet allt om er kommande fotbollsmatch här i underjorden. Varelsen hugger hårt om Patriks ena handled. Med sin andra knotiga hand pressar den fingrarna mot Patriks hals. `Har du inte glömt en sak nu?´

Handling

Patrik har kommit ner i Underjorden med sina vänner för att spela fotbollsmatchen. De möter många märkliga och farliga varelser på vägen. Några vill väldigt gärna ta deras liv… Plötsligt är Patriks lillasyster försvunnen..!

Det här är den andra delen.

LÄTTLÄST. Fem delar. En boll begraven. Underjordens förbannelse. Svittrornas märke. Devanovornas krig. Den förgiftade silverbollen.

Det här är en rysarserie där böckerna blir läskigare och läskigare för varje bok. En läskig historia om fotboll och varelser från underjorden. Och hur naturen kan slå tillbaka mot oss människor…

Patriks äventyr bland svittror, sporalver, spättar och andra varelser i underjorden fortsätter. Svittrorna har tagit Patriks röst, och han måste snabbt samla sina vänner för att spela fotbollmatchen mot de underjordiska.Det är hans enda chans att få tillbaka rösten.
Och vinner de inte… då blir han fast i underjorden för all framtid…
Som de andra barnen på den fruktade asfaltängen…

Lyssna på ett kort smakprov av ljudboken De underjordiska:

Anettes tankar om boken

Miljön är det viktigaste vi har att värna om och alla är vi delaktiga till att jorden mår som den gör. Varenda tuggummi vi släpper, varenda batteri vi kastar, varenda ny mobiltelefon vi skaffar – allt det påverkar miljön. Varje dag gör vi val som påverkar livslängden på vår planet. De underjordiska har fått nog på mänskligheten som inte tar sitt ansvar och som hämnd tar de människornas barn till fånga i underjorden. Patrik är en av dem. Den här lättlästa fantasyrysaren skrev jag just för att få in mijötänket i fantasygenren och på det sättet i förlängningen få igång diskussionerna om exempelvis vad det är vi gör med att välja nytt  istället för att använda det vi har så länge det fungerar. Jag hoppas att de som läser boken tänker lite mer på varje val de gör när det kommer till att vara rädda om vår miljö.

Serien är i fem delar där de blir mer och mer spännande för varje bok. Här är de i kronologisk ordning:
En boll begraven. Underjordens förbannelse. Svittrornas märke. Devanovornas krig. Den förgiftade silverbollen.

Vad tycker andra då?

Boken slutar med en cliffhanger och det finns fem böcker till i serien. Boken var tunn och med stor stil så att ett barn som nyss lärt sig läsa lite längre texter kan läsa den. Den handlar om en kille som gillar att spela fotboll, men det är tjejerna i familjen som är norm och de som är bra. Sådant gillar jag! Det är genusmedvetet utan att skriva någon på näsan. Gillar barnet sagor och övernaturliga väsen så är det här en bra bok att sätta i handen på sin 10-åring.
/Feministbiblioteket

”Det bjuds in till spänning och till den sköra gränsen mellan realism och övernaturlighet. Boken är, som serien antyder, lättillgänglig i språket och passar utmärkt som lästräning.”
/Tidningen Kulturen

Jättespännande rysarserie för de yngre om fotboll och underjorden! Boken är skriven på ett lättläst sätt, men är ändå rik på äventyr, spänning och magi! Den går hem hos de som vanligtvis inte gillar att läsa!
/Maria Edquist Boktipset