”Dödskammaren är pjäsen som nästan har allt. Den behandlar tunga och viktiga ämnen och frågor inom moral och etik, hatbrott, fördomar, kärlek och våld. Det är ämnen som berör, väcker reaktioner och skapar debatt.

Handling

Vem har rätt att sätta sig över någon annan? Vem bär den största skulden? Är det möjligt att döma en annan människa till döden?
Sex personer är instängda i ett rum. Alla har begått ett brott och är dömda att dö. Det är upp till dem i rummet att enas om
vem som ska bära allas skuld. Först när en är vald får de andra fem gå fria.
En skruvad pjäs med musikaliska inslag av sång och dans.

Detta verk är ett musikaliskt kammardrama. Föreställningen rekommenderas från 15 år och innehåller personligt, intimt och gastkramande spel som rör frågor om våld, sex och fördomar.

(Finns att beställa på ATR samt Dramadirekt).

Anettes tankar om filmen

Mörker. Sex personer i ett rum. Några går nervöst omkring. Andra står och stirrar rakt in i väggen.
Så börjar manuset. Jag blir förbannad över att vi människor sätter oss på högre positioner och beslutar att någon ska dö. Dödsstraff.
För vems skull? Och jag funderar över de sociala spelen, över vad som händer när beslutet om VEM som ska dö ges till just den grupp med dödsdömda människor som alla ingår i.
Ett skruvat och experimentellt musikdrama om relationer och kommunkation, om sociala spel och om att vara människa. Vem vill vi rädda?
Oss själva eller andra?

Bilderna är från premiären på Arenan i Karlstad med Molkom folkhögskolas skådespelarlinje.

Vad tycker andra och intervjuer:

Publicerad: 2010-03-13 07:30
nwt.se
Svart komik i Dödskammaren
SCEN
Till den mörka kammaren kommer den som har begått ett brott. Det är ett sort svart, tomt rum. Man är helt utestängd från omvärlden och en person ska straffas för de brott som alla har begått.
Dödskammaren är namnet på manusförfattare Annette Skåhlbergs nya musikaliska pjäs. Det är skådespelarlinjens andraårselever från Molkoms folkhögskola som medverkar.
På måndag den 15 mars är det premiär på Arenan i Karlstad.

Det är en cirka 90 minuter lång pjäs i en akt med manus och musik av Annette Skåhlberg och regi av Anna Almroth.
Anette Skåhlberg är dramapedagog och har nu jobbat med ungdomar från skådespelarlinjens andra årselever. Hon använder en spännande teknik där drama och pedagogik blandas. Hon testar gränser och gett skådespelarna riktiga utmaningar.
Karaktärerna är inlåsta i ett rum utan fönster och dörrar. Det är en påfrestande miljö.
Dödskammaren är pjäsen som nästan har allt. Den behandlar tunga och viktiga ämnen och frågor inom moral och etik, hatbrott, fördomar, kärlek och våld. Det är ämnen som berör, väcker reaktioner och skapar debatt.
– Pjäsen handlar om hur man lever med sig själv och andra i samhället.
Hur vi handskas med fördomar, rättigheter och skyldigheter.
Vart går gränserna för vem som har rätt att döma någon annan.
Och slutligen är vi beredda att gå så långt som att offra livet för en annan människa?

Detta är ämnen som kan se becksvarta ut. Men mitt i allt mörker ska betonas att är den här pjäsen samtidigt väldigt skruvad!.
– Det är en form av svart komik som infinner sig i denna kammare, säger Anette Skåhlberg.
Anette har haft ett nära samarbete med pjäsens regissör Anna Almroth och ensemblen. Skådespelarna har själva producerat och skött marknadsföringen av pjäsen.
Det är sex stycken förväntansfulla ungdomar som sliter hårt dag som natt inför premiären.
Anna Almroth har själv gått på Folkhögskola och hon gillar den formen. Det är en härlig stämning. Eleverna är väldigt duktiga och inspirerande av det de håller på med, förklarar hon.

Anna och ensemblen vill beskriva Dödskammaren som tung och lätt på samma gång. Det svarta lättas upp med sång och dans och roliga inslag.
– Det befruktar tragedin, säger Anna Almroth.
Det är en blandning mellan olika dimensioner som växlar väldigt snabbt. Det är en pjäs full av olika människors tragiska livsberättelser. Rollerna har stereotypa karaktärsdrag som genomgår förändringar under pjäsens gång. Idealen ändras och skalas av.
Allt är inte vad det till synes vara…
Dödskammaren har premiär på måndag den 15 mars, på Arenan-bibliotekshuset i Karlstad.
Carolina Nesser nwt.se

Dödskammaren – våld, sex och fördomar

Den 15 mars 2010 är det urpremiär för dramatikern och författaren Anette Skåhlbergs musikaliska pjäs Dödskammaren.
Det är skådespelarlinjens tvåor på Molkoms folkhögskola som sätter upp pjäsen på Arenan i Karlstad.

I ett kvadratiskt rum utan varken dörrar eller fönster, befinner sig de sex karaktärerna. Inlåsta i kammaren börjar obehaget växa och de tvingas att möta sitt förflutna. Pjäsen ställer många moraliska och etiska frågor: Vem har rätt att döma? Vilka människor dömer vi? Vem kan du lita på?

Skräddarsydda roller
Arbetet med pjäsen sattes igång i början av hösten 2009 på Molkoms Folkhögskola. Annette har arbetat tillsammans med skådespelarna för att utveckla karaktärer och historia. Varje skådespelare har fått sin roll skräddarsydd genom att tillsammans med Annette arbeta med olika teaterövningar.
Denna nytänkande pjäs är skriven av den nationellt kända Anette Skåhlberg, känd som regissör och filmmanusförfattare.

Gastkramande
Föreställningen rekommenderas från 15 år och innehåller personligt, intimt och gastkramande spel och rör frågor runt våld, sex och fördomar.
Pjäsen produceras och spelas av Eli Cisneros Setterwall, Simon Olsson, Marlene Johnson, Amanda Almerén Persson, Amanda Spångberg och Maja Andersson, samtliga studerar andra året på Molkoms Folkhögskolas skådespelarlinje.

Sju föreställningar
Premiärvisningen är den 15 mars kl. 18.30 på Arenan i Bibliotekshuset, Karlstad.
Därefter kommer sju föreställningar spelas på Arenan i bibliotekshuset i Karlstad under vecka elva.

/Molkom Tidning

På premiären på Arenan i Karlstad medverkade Eli Cisneros Setterwall, Simon Olsson, Marlene Johnson, Amanda Almerén Persson, Amanda Spångberg och Maja Andersson, samtliga studerar andra året på Molkoms Folkhögskolas skådespelarlinje. I regi av Anna Almroth.