”Han gråter. Först en stilla och tyst gråt. Sakta, sakta kommer snyftningarna en efter en. Men snart övergår de till hulkningar och höga utrop. Hans skrik ekar fram över staden där han står på balkongen…

Handling

LÄTTLÄST FANTASY!

– första boken i lättlästa bokserien Beskyddarna från ljuset.

När mormor dör blir Noah så ledsen att han inte vet hur han ska orka någonting.
Han äter inte. Han sover inte.
Så drömmer han en märklig dröm, och morgonen efter upptäcker han något konstigt i sin ryggsäck.
Där står en liten varelse, inte högre än en hand…

En serie med fem böcker om att överleva sorgen, om döden, och om oförklarliga mirakel.

Anettes tankar om boken

 

Sorg. När den förtär oss. Gör så att vi inte kan fungera. Oavsett om det är sorg över en människa eller ett djur som en älskar och som inte längre finns kvar. Sorg. Jag vill med ”En ängel i min ryggsäck” ge sorgen ett ansikte, ge ämnet en dörr, en tröskel att ta sig över. Så det ska bli lättare att samtala om döden och om det vi sörjer och saknar. Att vi har kvar de vi har förlorat. Om det är i tanken och våra minnen, eller om det är för att vi har kontakt, beror helt och hållet på vad vi har för livstro och inställning till vad döden är, men Beskyddarna från ljuset är en saga som berättar om en verklighet som är större än vad vår huvudperson Noah först tror och vet. En saga som ger honom hopp och hjälp att bearbeta sorgen efter hans älskade mormor.
Den första delen En ängel i min ryggsäck finns ute. Resten av historien är under skrivandet just nu. Jag hoppas att det kommer bli många fina samtal om döden och livet och vad vi betyder för varandra, efter att ha läst berättelserna om Noah och ängeln i ryggsäcken.

Vad tycker andra då?

”Döden är ett ämne som vi människor väljer att närma oss på många olika sätt. Det finns oräkneliga frågor och teorier om vad döden egentligen är och ingen vet svaret. Anette Skåhlberg skriver om hur det verkliga livet, så som vi upplever det, ibland kan ställas inför det oförklarliga, det omöjliga. Myter och legender möter realism, en spännande korsbefruktning som vi nog aldrig kan få riktigt nog av i litteraturen.

Jag tycker mycket om En ängel i min ryggsäck. Den är varsamt skriven utan att linda in något. Det gör ont att läsa den för sorg kan vara som en bruten arm eller huvudvärk fast djupare, sorgen måste också läkas och det tar tid. Det får ta den tid det behöver och kan inte skyndas på, bara tillfälligt dövas men det hjälper ju aldrig.

Noah tar ut sina känslor. Han är arg, ledsen, sviken, fundersam, allt på en gång. Och när han ställs inför det övernaturliga reagerar han som vilken präglad västerlänning som helst; med intränad skepsis. Men han har också barnets öppenhet och modet att våga närma sig det okända.” /Tidningen Kulturen