Göm Enya

”Ella vill inte att Enya kommer in i lägenheten. Vad vill hon egentligen? Ella sjunker ner bland skorna. Lutar ryggen mot ytterdörren. Från springan på brevlådeinkastet hör hon hur Enya andas därute…”

Handling

Ellas halsband är borta! Hennes finaste som hon haft sen hon var baby. Aldrig mer tänker hon bli glad utan smycket. Anton och Adam sätter upp lappar överallt och utlovar hittelön. En man hör av sig! Han har hittat en flicka med halsbandet. Ella blir överlycklig när hon får tillbaka sitt smycke. Men full med dåligt samvete när hon hittar sitt eget under kudden. Hon TOG från någon annan! Mitt i natten ger hon sig ut för att hitta flickan och lämna tillbaka halsbandet. Ella blir först rädd för flickan som pratar på ett annat språk, men förstår snart att det är hennes storasyster Enya. Hennes egen syster Enya! Som tagit sig hundratals mil över bergen för att komma till henne. Men varför vill någon att Enya ska skickas tillbaka till landet hon kommer ifrån? Ella måste rädda henne. Ella måste gömma Enya! Att läsa själv! Det här är den fristående fortsättningen på Vem kan älska Ella? Precis som i den första boken är det här ett längre stycke text på varje uppslag som läses högt samt ett kortare på tre rader som barnen kan läsa själva. Göm Enya är uppföljaren till Vem kan älska Ella?, och den tredje boken om Ella heter Låt Elnaz få stanna och har ännu inte kommit ut.

Anettes tankar om boken

Att lämna tryggheten och det som är ens hem, att ge sig iväg ensam för att hitta någonstans där det går att få stanna, och att samtidigt vara ett barn. Att söka efter sin syster och att återförenas som familj. Om detta handlar Göm Enya!. Jag har mött barn som kommit fram till mig efter författarbesök och sagt att den där boken Göm Enya som jag ännu inte hunnit prata om, den har hon läst och hon har själv flytt till Sverige fast med sin familj och hon vill bara säga att hon kände sig lika rädd som Enya var i boken. Rädd och vilsen. Och hon sa att hon tyckte det var bra att jag skrivit boken för då kan alla barn som aldrig varit med om det som hon  varit med om, kanske förstå och hjälpa till för att hon ska känna sig hemma. Om boken Vem kan älska Ella? är en bok som barn älskar för att den är så sorgslig som de säger, så är Göm Enya en bok som barn älskar för att det är så spännande och de är så rädda för hur det ska gå för Enya. Jag själv älskar historierna om den här familjen, och jag längtar tills jag sätter mig ner och skriver bok nummer tre. Hur deras mamma ska hitta dem.

Vad tycker andra då?

Det är en stark berättelse om utanförskap och hur viktigt det är att ha trygghet, att ha någon som bryr sig. /…/ En mycket bra bok. Den skapar bra förutsättningar för samtal om utanförskap, främlingsfientlighet, ensamkommande barn, uteliggare och ensamhet, men också om kärlek, ärlighet och hur man kan hjälpa varandra.
/Bokmalen

Göm Enya är en otroligt fin berättelse!
/Bookis