”Var kommer du ifrån?
Vem är din pappa och mamma?
Frågorna är många
och alla vill veta med detsamma.”

Handling

Junior börjar förskolan är andra boken om den lilla regnbågsfamiljen på savannen. I den här boken boken ska Junior börja förskolan.

Junior har längtat i många många dar.
Få börja på förskolan som alla andra barn.
Hon har fått en plats på Afrikas savann
och springer så fort hon bara kan.
Men vad kommer hända
när de ser vad hon är?
Kommer barnen på förskolan
vilja ha henne där?

Det här är bok nummer 2 av 4 stycken böcker om regnbågsfamiljen på savannen. Bok nummer 1 heter Jösta och Johan, nummer 3 heter Junior vill ha syskon och nummer 4 heter Juli slår knut.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Junior börjar förskolan:

Anettes tankar om boken

Som författare till normbrytande barnlitteratur fick jag frågan från ett projekt där RFSL var en av de drivande, om jag kunde skriva en barnbok som riktade sig till förskolan och handlade om regnbågsfamiljer på ett sätt som kändes naturligt- jag funderade ett tag och Junior föddes i mitt huvud. Jag skrev Junior börjar förskolan. I boken är inte Jösta och Johan med så mycket men jag förälskade mig i de båda girafferna och ville så otroligt gärna veta hur de blev pappor till Junior.
Boken Jösta och Johan kom till i mitt huvud och sedan ville självklart Junior ha ett syskon, en liten Juli. Och eftersom jag är en sådan sucker på kärlek och tycker det är så viktigt att prata om, var det självklart nödvändigt med en bok som firar Jösta och Johans kärlek samtidigt som ett stort drama händer om att vara minst i familjen och känna sig sämst på allt. Juli slår knut.

Den här serien med böcker är jag ofta ute och läser för barn ur, och mycket har hänt under de år som böckerna har funnits. För fem-sex år sedan fick jag ofta frågan när jag läst klart Jösta och Johan – Va! Var det två killar som var föräldrar? Medan det numera ofta istället blir diskussion för det är alltid någon som själv har eller känner någon som har samkönade föräldrar. Det gör mig såååå glad. Och igenkänningsfaktorn är hög när det gäller den här boken. Många barn känner igen sig och kommer fram och pratar efteråt.

Vad tycker andra då?

Junior har längtat länge efter att få börja förskolan som alla andra. Men vad kommer hända när de ser vad hon är?Junior börjar förskolan är den andra delen i Giraffserien. Precis som den första Jösta och Junior är den här helt underbar. Det är skrivet på rim, med både humor och charm i den. Även i denna är alla olika, vilket vi tycker är mycket bra att det skrivs om. Sonen tycker boken är rolig och bra och vill gärna läsa den. Den är perfekt när man inte vill läsa en lång bok. Riktas mot 2-6 år, men passar alla åldrar. Ett plus för det roliga formatet, vilket gör att den sticker ut.
/Villivonkansbooks (5 stjärnor av 5) 2017

Jag tokgillar alla böcker från Sagolikt bokförlag, de är så härligt befriade från en massa gamla förlegade tankar och regler om hur allt ska vara och får mig att fundera och diskutera med min familj om frågor som uppkommer när vi läser boken.
/Helena Eriksson, Barnboksprat

En superhärlig bok om att passa in och bli accepterad som man är.
/Maria Redström, Vargbergsposten

Boken är på rim och den är fantastiskt rolig, men också djup och full av problem ett barn kan stöta på sin första dag i förskolan.
/Feministbiblioteket

Finstämt och roligt om att inte vara precis som alla andra.
/Anna Matzinger, Vi Föräldrar

Det här är en fin berättelse om hur det är att börja förskolan. Lite extra besvärligt blir det för Junior eftersom de andra barnen tycks ha förutfattade meningar om hennes pappor. Härligt nog, och typiskt för alla Sagolikts böcker, visar det sig att barnen inte alls fokuserar på det vuxna kanske skulle göra. Här finns inga funderingar kring kön, barnens tankar kretsar kring andra saker, saker som är relevanta för barn. Är papporna farliga eller är de snälla?/…/Illustrationerna är som vanligt helt ljuvliga. De är lustiga, färgglada, uttrycksfulla och värmande. Berättelsen passar barn i förskoleåldern och kan läsas från c:a 2 års ålder.
/Lyrans Noblesser

Bör finnas i varje barns bokhylla (och på varje förskola) för att hjälpa barn att skapa en förståelse kring att det finns en variation i hur dagens familjer ser ut. Böcker är det perfekta sättet att få barn att reflektera och skapa en diskussion kring olika ämnen. /…/ Har ni inte tagit en titt på Sagolikt Bokförlags böcker ännu uppmanar jag er att verkligen göra det, de har ett fantastiskt sortiment med böcker som skiljer sig från den övriga barnboksmarknaden.
/Studentmamman

Detta är en viktig bok i ett viktigt ämne, skriven på ett charmigt, avskalat, enkelt språk som går rakt in i hjärtat. Mjuka, söta och färgglada illustrationer pryder vart uppslag och förhöjer medkänslan och förståelsen hos läsaren. Junior börjar förskolan är en fristående uppföljare till Anette Skåhlbergs och Katarina Dahlquists vackra bok om Jösta och Johan. Till boken medföljer en cd-skiva. Detta för att så många barn som möjligt ska kunna få ta del av berättelsen. Det är Anette Skåhlberg som själv läser och ger därmed läsaren läsaren/lyssnaren en sagolik bokupplevelse.
/Sofia Carlenberg, BTJ