”Jag vill ha en syrra!
Eller en brorsa går också väldigt bra.
Kom så letar vi upp ett litet krokodilbarn!”

Handling

Junior vill att någon mer som henne är likadan.
Dags att leta upp ett litet krokodilbarn!
För ett syskon vill Junior ha
det har hon bestämt idag.
Men hur lätt är det att hitta någon som passar,
som inte har morrhår eller mjuka tassar..

Kommer hon hitta ett syskon?

Det här är den fjärde boken i serien om regnbågsfamiljen på savannen. Den första heter Jösta och Johan. Den andra heter Junior börjar förskolan och den fjärde är Juli slår knut.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Junior vill ha syskon:

Lyssna och titta när Anette läser ur Junior vill ha syskon:

Anettes tankar om boken

Som författare till normbrytande barnlitteratur fick jag frågan från ett projekt där RFSL var en av de drivande, om jag kunde skriva en barnbok som riktade sig till förskolan och handlade om regnbågsfamiljer på ett sätt som kändes naturligt- jag funderade ett tag och Junior föddes i mitt huvud. Jag skrev Junior börjar förskolan. I boken är inte Jösta och Johan med så mycket men jag förälskade mig i de båda girafferna och ville så otroligt gärna veta hur de blev pappor till Junior.
Boken Jösta och Johan kom till i mitt huvud och sedan ville självklart Junior ha ett syskon, en liten Juli. Och eftersom jag är en sådan sucker på kärlek och tycker det är så viktigt att prata om, var det självklart nödvändigt med en bok som firar Jösta och Johans kärlek samtidigt som ett stort drama händer om att vara minst i familjen och känna sig sämst på allt. Juli slår knut.

Den här serien med böcker är jag ofta ute och läser för barn ur, och mycket har hänt under de år som böckerna har funnits. För fem-sex år sedan fick jag ofta frågan när jag läst klart Jösta och Johan – Va! Var det två killar som var föräldrar? Medan det numera ofta istället blir diskussion för det är alltid någon som själv har eller känner någon som har samkönade föräldrar. Det gör mig såååå glad.

Den där känslan att inte vara ensam i en familj utan att det finns en till likadan som är ett barn. Juniors längtan är stor precis som så många andra barns längtan. Men när syskonet kommer. Och inte är som Junior har tänkt. Hur ska allt då bli? Många föräldrar har hört av sig till mig och berättat att den här boken har använts flitigt i väntan på syskonet som ska komma. Några berättade att det till och med var så att deras dotter som var tre år gammal sa att hennes lillasyster var precis som en Juli och att de skulle bli bästa bästa kompisar.

Vad tycker andra då?

Det är med genialisk enkelhet som Junior med sin underbara familj river väggar av fördomar och oförstånd.
/Sofia Carlenberg, BTJ häfte: 11117470

Det är en underbar fortsättning på dom två första böckerna om Junior (som vi också har och är stora favoriter här hemma). Jag älskar dessa böcker för att dom är normbrytande och har inte en heteronorm som 99,9% av alla barnböcker har. Dom är alla på vers (rimmar, alltså) vilket gör dom så roliga att läsa! Bilderna är färgsprakande och som vanligt helt underbara.
/Bambi Blogg, Allt för Föräldrar