Min mamma ser ut som en prinsessa. Hon har vågigt hår och klär sig alltid i klänning…

Handling

 

Min mamma
är en kärleksförklaring från sjuåriga Tuva till mamma, och samtidigt ett utsnitt från vår samtid som pågår innanför stängda dörrar. Ett barn som tror att det är så här det ska vara. En födelsedag i en dysfunktionell familj.
Detta är en kortfilm där vi för ett ögonblick får titta in i ett hem där en mamma blivit misshandlad och där Tuva som är sju år filmar sin mamma med sin kameran som hon fått i födelsedagspresent och hon talar till filmen och berättar om hur fantastisk hennes mamma är.

Anettes tankar om filmen

Detta är en lovsång till mamman. Med filmen hoppas jag väcka tankar över vad vi gör med våra barn och att vi alla, vi vuxna, bär ett gemensamt ansvar över barnen som far illa i sina hem. Vi borde se och lyssna bättre och se till att sådana här händelser inte behöver finnas. Jag hoppas att vi får igång en dialog och jag tänker att med nya lagförslaget där barn ska kunna få skadestånd när våld sker i hemmen, att vi ändå är på väg mot en bättre framtid för barn.

Detta är en av de fem kortfilmer jag arbetar med som ingår i samma serie omkring barns rättigheter och existens. En serie som jag kallar för Xsist. Min mamma blev klar i november och visades då på Filmscore festival i Stockholm, en festival där levande orkester spelade all filmscore till filmerna. Den är 8.29 lång. Film nummer två heter Min dotter ska gifta sig.

Vad tycker andra då?

Från några röster ur publiken:

Det är för j-ligt att det ska behöva vara så här…

En film som gjorde ont rakt in i magen…

Låt det inte vara sant var det enda jag tänkte men jag vet ju att det händer…

Det enda jag ville var att krama det där barnet och säga att allt ska bli bra…