Vem kan alska Ella?

”Mitt bland alla kuddar ligger – ett litet barn! En livs levande baby! Och i korgen finns en skylt nerstucken. På skylten står det med stora bokstäver: VEM KAN ÄLSKA ELLA?”

Handling

Elvira är gammal och bor på gatorna. När hon hittar babyn Ella i en korg med skylten ”Vem kan älska Ella?” bestämmer hon sig för att ta hand om henne. Men när Ella är sex år gammal orkar inte längre Elviras kropp att leva. Ella måste hitta en ny familj, någon ny som kan älska henne. Så en dag hittar hon Anton och Adam. De verkar så lyckliga. Ella flyttar i hemlighet in i deras stora klädkammare, tills en dag… Att läsa själv! En kombinerad längre saga tillsammans med lättlästa rader. På varje uppslag finns ett längre textstycke att läsa högt och ett kortare på två-tre rader med versaler för den som lär sig läsa själv.

Vem kan älska Ella? är den första delen i trilogin om Ella och hennes familj.

Lyssna på smakprovet av ljudboken:

Här kan ni få sagan berättad för er om Ella i Vem kan älska Ella?

Anettes tankar om boken

Det här är en historia som ligger mig varmt om hjärtat och som även kommer att komma som film och teater.
För mig är det otroligt viktigt att berätta historier om vår samtid och det som pågår omkring oss så vår värld kanske blir lite mer förståelig. Vem kan älska Ella är ett sådant försök. Med boken hoppas jag att barn, och vuxna, blir berörda och får igång tankar och diskussioner som gör att världen blir mer begriplig och hanterbar.

När jag har varit ute på skolor och mött alla barn som läst Vem kan älska Ella? och som har den som en av sina favoritböcker för att de handlar om något som angår deras verklighet, somliga barn jag mött har varit igenom egna upplevelser med flykt, eller så har någon de känner varit med om liknande händelser, eller så är det alldeles första gången som de får ”uppleva” en liknande historia, så slutar det många gånger med fantastiska diskussioner och många vill höra berättelsen en gång till genast. Det här är en väldigt omtyckt bok för att som ett av barnen sa till mig ”för att den är så sorgslig men slutar bra.” Det är också en bok som används mycket i undervisningen för att få igång diskussioner omkring utanförskap, att fly till ett annat land, att vara hemlös och att ha en familj och bli älskad. Och snart kommer jag göra film och teater av den.

Vad tycker andra då?

Man blir berörd av Ellas öde, och boken visar att äkta kärlek övervinner allt. /…/Det är välgjort och lilla Ella är helt bedårande.
Marja Beckman, Tidningen Kulturen

En fantastisk berättelse som jag rekommenderar varmt.
Karin Eggert, BiF (Biblioteket i Fokus)

En vacker och sorglig, men ändå hoppfylld berättelse som berör svåra ämnen utan att dramatisera. Bilderna är jättevackra och sagolika./…/Att använda sig av boken är ett bra sätt att beröra ämnen som hemlöshet, kärlek, fattigdom, utanförskap, homosexualitet och fördomar… det finns mycket att prata om.
Carola Lindström, Barnboksbloggen, Allt om Barn

Jag älskar den här boken. Fullkomligt älskar den.
Illustrationerna är otroligt vackra och berättelsen om lilla Ella är så hjärtskärande men samtidigt så vacker. Den är normbrytande och bryter väl egentligen mot de flesta regler gällande vad barnböcker bör innehålla. Boken tar upp ensamhet, åldrande, tiggeri, fattigdom, döden, sorg och kärlek mellan samkönade. Ändå är berättelsen så fin och enkel, samtidigt som den berör enormt. Den är bara så himla fin och bra. Och en av de vackraste barnböcker jag sett. Känslan när jag satt med boken i knät, var troligen som det var för syskonen Pevensie att stå i garderoben och veta att nästa steg leder ut till sagolandet Narnia. Här finns inget tvivel. Vem kan älska Ella är värd tusen stjärnor av tusen.
/Bokhuset