Kalle med klanning

”Så plötsligt ser han den! Det är den vackraste klänning han någonsin har sett. Den är rosa och har stora silverprickar över hela tyget. Och prickarna är självlysande i mörker! Självlysande!..”

Handling

Det är den varmaste dagen på hela sommarlovet. Kalle svettas och vill väldigt gärna ha en klänning som fläktar. När han får en av sina kusiners urvuxna klänning som är alldeles rosa med silverprickar, blir han så glad! Och prickarna är självlysande!
Kalle älskar klänningen, den är mycket svalare och skönare än hans skjorta och byxor.
Och när han börjar skolan efter sommaren så vägrar han ta den av sig. hans lärare klagar och hans kompisar skrattar – tills den dag han gör mål efter mål på fotbollsmatcherna.
Kalle har en äkta målgörarklänning.
Och nu vill alla andra också ha en…

Kalle med klänning är den första boken av tre om Kalle. Bok nummer två heter Kalle som lucia och den tredje boken heter Kalle blir kär.

Anettes tankar om boken

Ilska är väldigt bra som inspiration. Det är tack vare den som Kalle finns. En av mina söner har stora delar av sitt liv varit klädd i klänning för att han älskar klänningar. När han var fyra-fem år var det många som störde sig på hur han var klädd och tyckte att han kunde väl göra det hemma där ingen såg honom bara. Det var ju så svårt att se skillnad om han var kille eller tjej. Jag blev arg och kände att Kalle behövdes för att visa att om en får vara som en vill så blir en bra på allting och att klänning är ett klädesplagg precis som vilket annat som helst.
Många är de barn som har läst Kalle med klänning i skolan, och det är ofta som det kommer fram barn för att berätta att de är precis som Kalle. Hurra för att vi ska få vara och klä oss som vi vill!

Det här är första boken om Kalle. Den andra heter Kalle som lucia och den tredje kommer hösten 2019 och heter Kalle blir kär.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Kalle med klänning:

Vad tycker andra då?

Välskriven bok med ett jätteroligt tema!
/Barnboksbloggen, Allt om Barn

Charmig, revolutionär och humoristisk bok med ett angeläget budskap. Alla är lika värda och man ska våga vara precis som man önskar att vara. ”För Kalle är det normalt att ha klänning, alltså är han normal”. Det här är en sagobok som även lämpar sig som läromedel i skolundervisning om genus och jämställdhet.
/Bookis

En rolig och annorlunda högläsningsbok!
/Elisabeth Hasling, BTJ

En härlig bok med många bra frågor att diskutera med både barn och vuxna. Illustrationerna är otroligt fina och färgrika och man blir jätteglad bara av att titta på dem!
/Helena Eriksson, Barnboksprat

Kalle med klänning är en rolig, underfundig bok med ett viktigt budskap. Det är härligt att läsa om den självsäkre Kalle, som inte alls bryr sig om vad andra säger. Han är en fin förebild för alla barn (och vuxna) som läser boken./…/ Illustrationerna är helt underbara och de matchar berättelsens stil och språk fint. Bilderna är glädjefyllda, färgrika, uttrycksfulla och detaljerade. Detta är den sortens bok ett barn gärna sitter och bläddrar i.
/Lyrans Noblesser

Varm och rolig berättelse som ifrågasätter. Den tar sig an fördomar, vuxenvärlden och bryter normer på ett färgstarkt sätt. Jag gillar också att det finns en feelgood-känsla som lyser genom berättelsen.
/Bubblan i Bibblan

Kalle med klänning är en skön historia med underbara bilder. Den annorlunda historien är spännande och härlig, utan att kännas tillrättalagd.
/Anna Rikner, Bif (Biblioteket i fokus)