”Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadan och likadan..

Handling

Pjäsen handlar om Jösta och Johan som så gärna vill ha barn fast de är likadan och likadan. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn… Det är Anette Skåhlberg som är dramatiker och har skrivit både föreställningen och låttext, och det är Anna-Sara Dahrén (Northern Safari) som har komponerat musiken. På premiären framförde Sundstagymnasiets musikalutbildning i Karlstad den med 6 föreställningar för barn 3-7 år.

Läs mer om boken Jösta och Johan här.

Anettes tankar om pjäsen

Redan när jag skrev den här litterärt så såg jag den på scenen i mitt inre. Precis som boken är en positiv injektion så blir scenföreställningen också det, och alla barn är superexalterade efter pjäsens slut. Just nu arbetar jag med att få ut pjäsen till olika håll i Sverige. Säg till om ni är intresserade av att sätta upp den. Den finns att få tag i både hos Dramadirekt för de professionella teatrarna och från ATR för de som är amatörteaterföreningar. Det går också fint att höra av sig till mig på kontaktsidan så svarar jag.

FRÅN MEDIA

Radiointervju av Radio Värmland: här är intervjun

Artikel från premiären
6 oktober 2011 Värmlands Folkblad
Giraffer lär barn om regnbågsfamiljer

Jösta är en kill-giraff. Det är Johan med. De är av samma sort, men vill ändå ha barn, eftersom de älskar varandra.– Den visar att det är okej att man har två pappor, säger Marianne Nilsson, genuspedagog på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.
Morgan Schmidt
helena.dahlgren@vf.se

Historien om de båda girafferna Jösta och Johan är från början en barnbok, skriven av Anette Skåhlberg med bilder av Katarina Dahlquist, och som tillkommit efter ett önskemål av RFSL. Syftet med boken är att lyfta upp den stundom infekterade frågan om barn i samkönade äktenskap och göra den förståelig för små barn i förskoleåldern.
I boken ger sig Jösta och Johan ut på savannen för att leta efter en giraffunge, eftersom de längtar så efter ett barn att ta hand om.
– Att jag använde mig av djur i historien kändes självklart. Dels gör det det lättare för barn att ta till sig historien, och dels för att man inte dömer djur på samma vis, berättar författaren Anette Skåhlberg som under gårdagen befann sig på Kronoparken i Karlstad för att bevittna urpremiären av teateruppsättningen som bygger på boken.
Förskolorna på Kronoparken har nämligen jobbat med boken under de senaste månaderna, och eftersom genuspedagogen Marianne Nilsson tyckte att det gick så bra så undrade hon om de inte kunde göra en pjäs av den också. Och det kunde man.
Anette Skåhlberg skrev ett manus och dans- och teaterklassen på Sundstagymnasiet engagerades som skådisar. Och under gårdagen var det alltså premiär för teaterversionen av Jösta och Johans äventyr inför förskolebarn från området.
– Hur kul som helst att få se den som pjäs. De har verkligen gjort det bra, sa Anette Skåhlberg efter föreställningen.
Marianne Nilsson höll med:
– Det som är så viktigt är att man genom den här historien på ett enkelt och trevligt sätt kan förmedla att man faktiskt kan ha två mammor eller två pappor. Att det inte är så konstigt. För den som lever i en sådan regnbågsfamilj kan det här säkert vara viktig igenkänning och för de som inte känner till att det förekommer så är det ett bra sätt att lyfta frågan.