”Är man inte mogen att möta sig själv så kan man bli månblind. Maja spejar ut över vattenytan. Den ligger stilla och blank. Plötsligt hörs ett skärande ljud. Det kommer från havet. Och närmar sig i allt högre fart..”

Handling

Yaz månar sig för första gången i sitt liv. Maya har lovat att inte visa sig. Men kan inte låta bli att se ner i vattnet hur det går för honom. I nästa sekund är hon nerdragen under ytan av de fruktansvärda Havsvarelserna.

LÄTTLÄST FANTASY! Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång i denna serie. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Det finns fem böcker i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken.

Detta är del 2.

Anettes tankar om boken

Jag älskar sjöjungfrur och skulle så väldigt gärna få en chans att prova att vara en. Särskilt om jag kan vara människa så snart jag är på land. Nu vet jag att det inte är möjligt för mig att bli sjöjungfru men då är det så fantastiskt härligt att jag är författare och kan gå in i de här äventyren och uppleva allt medan jag skriver.

Jag är väldigt förtjust i fantasy men har saknat lättlästa fantasyböcker, så därför skrev jag de här böckerna om Maya och Nollja. Håll med om att det vore skönt att få äta alger som kunde ge en sjöngfrustjärt i några timmar. Jag har ännu inte hittat de algerna, men en dag så…

Här följer en kronologisk ordning ifall du vill läsa böckerna i rätt ordning (fungerar självklart att läsa vilken bok som helst för de är fristående, men alla karaktärerna blir roligare att följa) Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar samt den sista delen som passar att ha med till alla böcker Fälthandboken.

Vad tycker andra då?

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

”Både jag och min 11-åring känner av flödet i själva texten. Detta tillsammans med dramatiken och de övernaturliga inslagen tror jag kan ge en skjuts i läsandet för dem som ännu inte närmat sig de tjocka böckerna. Illustrationerna är som gjutna till texten. Åh, vad bra det är med bild till text även för lite äldre barn! De svartvita bilderna är tecknade av Katarina Dahlquist och hon har tecknat havsvarelserna på ett så självklart sätt, vackert och ibland lite lätt skrämmande.” /Malin Molinder, Barnboksprat

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Douns främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124