Kalle som lucia

”Kalle ser sig omkring på alla klasskompisar. Undrar hur många det är som vill vara lucia. Fröken skakar burken. Kalle håller tummarna hårt i sina händer. Hoppas. Hoppas. Han vågar inte öppna ögonen…”

Handling

Kalle vill också vara magisk och strålande vacker. Han vill skrida fram med ljus i håret som lucia. Läsa sin alldeles egen skrivna dikt. Därför blir han så glad när han blir framröstad av kompisarna i klassen. Och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån. De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia. Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse med strut! Han är väl ingen glass heller! I smyg gör han sig en plan…

Kalle som lucia är den andra boken av tre om Kalle. Bok nummer ett heter Kalle med klänning, och den tredje boken heter Kalle blir kär.

Lyssna på smakprovet av ljudboken Kalle som lucia:

Anettes tankar om boken

När min son något år senare efter att jag hade skrivit Kalle med klänning kämpade för att få vara lucia för att han också ville vara magisk och strålande och vacker så  var det en självklarhet att skriva boken Kalle som lucia. Det är väldigt många som känner igen sig i Kalle på alla skolor jag kommer till. Och överallt känner barnen till böckerna och vill att jag läser dem högt när jag kommer på besök. Och hörni? Klart att Kalle kan vara lucia.  Hurra för att vi ska få vara och klä oss som vi vill!

Det här är andra boken om Kalle. Den första heter Kalle med klänning och den tredje kommer hösten 2019 och heter Kalle blir kär.

Vad tycker andra då?

Skön berättelse med glimten i ögat!
/Anna Rikner, BiF

Den (boken) fyller ett viktigt hål inom barnlitteraturen och i en rådande genusdebatt. Det måste få vara lika viktigt och intressant att en pojke vill vara lucia som det är att en flicka vill bli bäst på fotboll. Hoppas bara att vuxna är så modiga att de vågar köpa Kalle som lucia till sina barn och kanske till sig själva i julklapp. Boken har också en given plats på bibliotekens och skolornas högläsningsstunder.
/Maria Hedin, Fria Tidningen

Båda böckerna om Kalle har sagokänsla och färgrika bilder som följer texten fint. Det är roliga berättelser som bryter mot normerna utan att bli pekpinnar. En påminnelse om att det faktiskt inte borde vara viktigt vad alla andra tycker.
/Bella Stenberg, Göteborgsposten