”Maya märker att hon simmar snabbare. Hon vet att hon inte borde men hon måste låta blicken vandra upp ibland. Följa cirkeln i vattnet efter Satroferna. Yaz drar tag i henne. `Du får inte se dem i ögonen. Då är du förlorad!…

Handling

Maya rusar ut. Hon hörde sin lillebror Björnes skrik så tydligt. Vart har han tagit vägen? Hon springer ner mot vattnet, och blir alldeles kall inombords. På vattenytan flyter Björnes pyamaströja… Det hon ser sedan fyller henne med fasa…

LÄTTLÄST FANTASY!

Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång i denna serie. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Det finns fem böcker i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken.

Detta är del 5.

Lyssna på smakprovet av ljudboken En sjöjungfrus tårar:

Anettes tankar om boken

Att få vara den en vill vara. Att få leva där en känner sig ämnad att leva. Att älska för att kärleken är det som kommer först och inte utseende, kön eller härkomst. Älskar du någon så älskar du den oavsett. I Havsriket bryr ingen sig om vad var och en är. Där  älskar  alla det som är kärnan hos någon. Det allra innersta. Därifrån musiken kommer. All energin. För mig är det precis så som vi borde vara med varandra också. Älska varandra för de vi är och vill vara och den energi som spelar mellan oss. Denna den femte och avslutande boken förutom Fälthandboken, samlar ihop historien och jag känner i mitt hjärta hur mycket jag älskar dessa böcker i denna serie, denna historia. Inte bara hur historien har utvecklat sig med sina karaktärer och händelser utan också för jag skulle verkligen vilja prova på att vara sjöjungfru och eftersom det inte går så kan jag ju nästan vara det som författare. Det har varit en fantastisk resa att skriva dessa böcker. Och när jag var klar med serien så var jag ännu inte klar med världen. Därför kommer även Nollja och människoriket efter Maya och havsriket. Den första boken finns och den heter Andnöd. Och den har varit på paus men i år kommer jag arbeta vidare med berättelsen om de två världarna som blandas, vår verklighet och den världen som öppnar sig i djuphaven.

För er som hittar in till denna bok som den första så är serien i den här ordningen ifall ni vill läsa den kronologiskt: Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet och En sjöjungfrus tårar. Fälthandboken är härlig att ha med sig under tiden som ni läser alla böckerna. Mycket nöje med läsningen! Det har varit stor kärlek att skriva böckerna.

Vad tycker andra då?

Så läser jag sista delen i fantasyserien (Gryningsserien) om Maya och Havsfolket av Anette Skåhlberg. Om en ung människas val och följande förvandling till något helt annat, men framför allt till ett helt annat sorts liv. Ett liv i havet.
Min 12-åriga dotter, som väl tillhör främsta läsgruppen med tanke på temat om att gå igenom en förändring/förvandling till något annat, tycker mycket om böckerna. Hon levde sig in händelserna och såg fram emot varje gång en ny bok kom ut.
Denna bokserie kan verkligen rekommenderas till både läsovana och läsvana personer, allt för dem som vill ha spänning och utmaning i tanke och känslor.
/Malin Alvansdotter Barnboksprat

En sorglig och en spännande berättelse. Anette Skåhlberg visar prov på stor fantasi, när hon beskriver havsriket med alla olika varelser, välvilliga som farliga. Läsaren får också en god inblick i havsfolkets alla traditioner och ceremonier. Tack vare Katarina Dahlquists stämningsskapande illustrationer får läsaren en fördjupad känsla för personerna och de olika händelserna i berättelsen. Språket är enkelt med korta meningar och lätta ord
/Brita Lodén, BTJ häfte 13111594

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Duons främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124