”Hon flämtar till. Någon tittar ut från andra sidan glaset. Rakt in i hennes ögon! Hon kan inte se vem det är. Maya känner det som om hon måste springa. Men hon kan inte röra sig.

Handling

LÄTTLÄST FANTASY!
Det finns fem i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken. Andnöd är den första delen i berättelsen om Nollja och människofolket, som är en fristående fortsättning på den första serien.

Maya vaknar tidigt i gryningen av ljud från grannens gård.
Hon blir glad.
En familj är på väg att flytta in!
Det är över ett år sedan någon bodde i grannhuset.
Men vad är det med tolvårige Yaz och hans familj?
Varför badar de i havet mitt i natten?
Varför slår det gnistor i vattnet vid deras brygga?

Lyssna här nedan på ett smakprov av boken.

Detta är del 1. De övriga delarna som ligger i kronologisk nummerordning hittar du här: Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken som passar att ha vid sidan om när du läser alla böckerna.

Anettes tankar om boken

Jag älskar sjöjungfrur och skulle så väldigt gärna få en chans att prova att vara en. Särskilt om jag kan vara människa så snart jag är på land. Nu vet jag att det inte är möjligt för mig att bli sjöjungfru men då är det så fantastiskt härligt att jag är författare och kan gå in i de här äventyren och uppleva allt medan jag skriver.

Jag är väldigt förtjust i fantasy men har saknat lättlästa fantasyböcker, så därför skrev jag de här böckerna om Maya och Nollja. Håll med om att det vore skönt att få äta alger som kunde ge en sjöngfrustjärt i några timmar. Jag har ännu inte hittat de algerna, men en dag så…

Här följer en kronologisk ordning ifall du vill läsa böckerna i rätt ordning (fungerar självklart att läsa vilken bok som helst för de är fristående, men alla karaktärerna blir roligare att följa) Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar samt den sista delen som passar att ha med till alla böcker Fälthandboken.

Vad tycker andra då?

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

”Både jag och min 11-åring känner av flödet i själva texten. Detta tillsammans med dramatiken och de övernaturliga inslagen tror jag kan ge en skjuts i läsandet för dem som ännu inte närmat sig de tjocka böckerna. Illustrationerna är som gjutna till texten. Åh, vad bra det är med bild till text även för lite äldre barn! De svartvita bilderna är tecknade av Katarina Dahlquist och hon har tecknat havsvarelserna på ett så självklart sätt, vackert och ibland lite lätt skrämmande.” /Malin Molinder, Barnboksprat

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Douns främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124