”Hennes ben har förvandlats till fiskstjärt! Hon är så upptagen av att njuta att hon inte upptäcker faran som närmar sig. Hon hör inte skallen. Hon ser inte skuggorna. Hon känner inte hotet… Plötsligt är de där! Serramarerna!…

Handling

Maya vet att hon inte får. Men hon bestämmer sig. Äter en hel näve av de torkade algerna. Då sker förvandlingen – hennes ben blir till en glittrande fiskstjärt! Lycklig glider hon ner i havet. Men plötsligt är de där! Serramarerna!

LÄTTLÄST FANTASY!

Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång i denna serie. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Det finns fem böcker i den lättlästa fantasyserien om Maya och Havsfolket, samt en Fälthandbok. Vattenspår. Månkraft. Blodsband. Havsrikets hemlighet. En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken.

Detta är del 4.

Anettes tankar om boken

Jag älskar sjöjungfrur och skulle så väldigt gärna få en chans att prova att vara en. Särskilt om jag kan vara människa så snart jag är på land. Nu vet jag att det inte är möjligt för mig att bli sjöjungfru men då är det så fantastiskt härligt att jag är författare och kan gå in i de här äventyren och uppleva allt medan jag skriver.

Jag är väldigt förtjust i fantasy men har saknat lättlästa fantasyböcker, så därför skrev jag de här böckerna om Maya och Nollja. Håll med om att det vore skönt att få äta alger som kunde ge en sjöngfrustjärt i några timmar. Jag har ännu inte hittat de algerna, men en dag så…

Här är alla böckerna i kronologisk ordning: Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar och Fälthandboken.

Vad tycker andra då?

”En riktigt bra fantasy som med sin korta, luftiga text och uttrycksfulla bilder drar ner läsaren under vattnet och upp igen kippande efter andan.”
/Maria Redström Norrman, Varbergsposten

”Illustrationerna är fantastiska, texten luftig med korta stycken. Böckerna passar alldeles utmärkt till nyanlända elever eller elever med läs- och skrivsvårigheter.”
/Bookis

Precis som i de tidigare delarna så får författaren Anette Skåhlberg till ett driv i berättelsen och språket flyter på i sin tydliga enkelhet, men inte utan att bli spännande. Denna lättlästa serie är därmed en bra inkörsport för dem som önskar händelserika lättlästa böcker, men även för de läsare som vill ha inspiration till ett framtida intresse för de riktigt tunga fantasyböckerna. Det här är en bokserie bl.a. om att hitta sig själv och våga förändring. En snart 12-årig kräsen läsare ansåg Havsrikets hemlighet vara lika bra som de förra i serien, hon både läser och lyssnar på dem lika gärna, för som alla Sagolikts böcker så finns även denna inläst som ljudbok. Ett mycket sympatiskt drag som visar på att förlaget vill anstränga sig för att nå olika gruppers behov.
/Malin Molinder, Barnboksprat

”Illustratören Katarina Dahlquist och författaren Anette Skåhlberg arbetar inom en rad genrer. Douns främsta gren är definitivt fantasystrukna kapitelböcker. Vattenspår och Månkraft är de två första titlarna i en serie om fem lättlästa fantasyböcker som handlar om Maya och det mystiska havsfolket. /…/ Successivt invigs Maya i en stor hemlighet och en ny värld öppnar sig. De tunna böckerna balanserar fint mellan vardag och fantaseri och kan säkerligen utgöra en bra introduktion för en ung läsare som utan att veta det är på väg mot Tolkien eller någon annan klassiker.”
/Sebastian Johans UNT

”Det finns ingen stor utgivning när det gäller lättläst fantasy. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är en genre som förknippas med tjocka böcker, långa serier och ett myller av människor och händelser. När nu Sagolikt Bokförlag satsar på en serie, som ska bli fem delar, är det en hedervärd satsning. Även barn med behov att lite enklare texter kan vara intresserade av äventyr med fantasytema.”
/Brita Lodén, BTJ häfte (Bibliotekstjänst): 11124