”På mattan framför sängen faller hon framstupa. Hennes ben ger vika. Hon kan inte känna dem längre. Vad är det som händer? Hon sträcker sig hela vägen till sängbordet. Tänder lampan Hennes blick vandrar ner mot mattan där hennes ben finns. Men där finns inga ben längre!…

Handling

LÄTTLÄST FANTASY!

Nollja älskar att sitta på klipporna och titta ut över havet. Men hon är förbjuden att vara där, förbjuden att bada. Hon är allergisk mot vatten säger hennes föräldrar.

Så en dag händer det Hon vaknar mitt i natten av att hennes ben är borta! Där är istället något som ser ut som… En fiskstjärt! Och från havet hörs ursinniga vrål…

 Det här är lättlästa och väldigt uppskattade böcker ute i landets alla skolor. De barn som aldrig tidigare har intresserat sig för att läsa har visat sig komma igång med läsning med fantasyböckerna skrivna av Anette. Lättlästa böcker med väldigt spännande innehåll.

Den första serien om Maya och Havsfolket med sex delar är den fristående historien som ligger innan Nollja och människofolket med sin ännu enda utkomna första del Andnöd.

Delarna från Maya och havsfolket finns det länkar till här: Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar samt Fälthandboken som passar att ha vid sidan om när du läser alla böckerna.

Anettes tankar om boken

När jag hade skrivit serien om Maya och Havsfolket så kände jag att jag verkligen längtade till nästa äventyr – om Nollja och Människofolket. Att befinna sig på en annan plats än den som är ens hem, att vara tvungen att fly någonstans för att överleva, att inte kunna känna sig helt hemma men ändå i liv. Nollja. Hon fyllde mitt inre och jag började skriva. Av olika anledningar och böcker som kommit ivägen så finns ännu bara del 1 av serien. Men misströsta inte. Jag sitter och skriver på fortsättningen nu och hoppas den kommer under 2019 eller våren 2020.

Varför jag har skrivit de här böckerna om djuphaven har jag berättat många gånger men jag skriver det även här för er som kanske hittar till den här sidan som första sida. Jag älskar sjöjungfrur och skulle så väldigt gärna få en chans att prova att vara en. Särskilt om jag kan vara människa så snart jag är på land. Nu vet jag att det inte är möjligt för mig att bli sjöjungfru men då är det så fantastiskt härligt att jag är författare och kan gå in i de här äventyren och uppleva allt medan jag skriver. Och jag är oerhört fascinerad över att vi vet mer om världsrymden än våra egna djuphav på vår planet. Det finns oändligt många fantastiska varelser nere i djuphaven och några av dem är med i böckerna.

Jag är väldigt förtjust i fantasy men har saknat lättlästa fantasyböcker, så därför skrev jag de här böckerna om Maya och Nollja. Håll med om att det vore skönt att få äta alger som kunde ge en sjöjungfrustjärt i några timmar. Jag har ännu inte hittat de algerna, men en dag så…

Här följer en kronologisk ordning ifall du vill läsa böckerna från första serien Maya och Havsfolket i rätt ordning (fungerar självklart att läsa vilken bok som helst för de är fristående, men alla karaktärerna blir roligare att följa) Vattenspår, Månkraft, Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar samt den sista delen som passar att ha med till alla böcker Fälthandboken.

Vad tycker andra då?

”Det här är ett äventyr som engagerar, inte bara för frågorna som väcks kring Nolljas allergi, eller hur Nollja plötsligt en morgon vaknar utan sina ben (något fiskliknande har istället växt ut). Andnöd handlar också om miljöförstöring och om människans bristande respekt inför naturen.

Ännu en finstämd, udda roman från Sagolikt Bokförlag, riktad till barn och ungdom i åldern 9-13 år. En roman som jag tror kan hjälpa och inspirera många att börja läsa på egen hand.”
/Stefan Whilde, Tidningen Kulturen

…sagor om människor på gränslandet till övernaturliga väsen och så är även Andnöd…
Handlingen i Andnöd börjar med Nollja som är allergisk mot vatten och det kommer fram att hon egentligen är en sjöjungfru och att hennes syster också är det, men att hon bor under vattnet och inte har synts till på nio år. En dag får hon andnöd och hennes föräldrar ska försöka hitta alger som hon kan andas med. Hennes syster kommer hem för att rädda henne.
Jag tycker om Skåhlbergs sätt att beskriva sina huvudpersoner och i Andnöd är det ett vackert porträtt av en flicka som längtar bort.
/Feministbiblioteket

Boken är ett litet häfte med stor stil, mycket lättläst. Den vänder sig till 9-12 åringar och är en fantasibomb. Boken är första delen av fem i serien Nollja och Människofolket. Mitt citat kommer från tredje kapitlet, Människoriket kontaktar Havsriket.
” Tusentals små varelser med lysande ögon uppenbarar sig. Det ser ut som fiskar men har också ben med tassar. Det skulle räcka med att en enda lyckas ta sig fram till Havsriket för att alla där ska förstå att det är allvarligt. Nana följer de små självlysande varelserna med blicken så länge hon kan se dem.”
Boken känns rätt för åldern. Jag tycker ändå att den kunde ha varit lite tjockare, 9-12 åringar orkar nog läsa lite längre redan. Fast å andra sidan kanske det bättre lockar till läsning med kortare böcker.
/Boktok

Jag gillar verkligen den här boken så mycket mer än jag trodde jag skulle göra. Har läst Vattenspår första delen i Maya och havsfolket. Gillar att får fortsättningen. Gillar ju bekant böcker som är löst sammanhängande med varandra.
/Prickiga Paula

jag tycker mycket om havsvärlden och hur den målas upp av författaren – och inte minst illustratören! Det är en värld fylld av magiska och skrämmande varelser. Jag tror att det kan tilltala många unga läsare och de kommer att vilja sätta tänderna i de andra delarna i serien så fort som möjligt.
/Västmanländskans bokblogg

Serien om Maya och havsfolket är riktigt populär på mitt skolbibliotek, framförallt bland ett gäng tjejer som går i fyran nu. De informerade mig om att denna fristående fortsättningsserie skulle komma långt innan jag själv hade koll på det och jag lovade dyrt och heligt att köpa in nästa del så fort den kom. Det som är spännande är att de flesta av dessa ”fans” är storläsare och vanligtvis plöjer riktigt tjocka böcker. Lättlästa böcker brukar ju tyvärr ibland ha en rätt komprimerad handling och att Skåhlbergs böcker går hem hos dem är ju ett tecken på att de är fängslande och har så pass fylliga historier att de även tilltalar storläsarna.
Jag ska erkänna att jag faktiskt inte har läst någon av böckerna om Maya och det kan kännas att jag nog hade fått ut lite mer av Andnöd om jag hade gjort det. Jag insåg rätt snart att detta var en fortsättning och att jag hade missat hela förhistorien. Nu kastas jag in mitt i historien, men det gör inte så mycket då man snabbt sätts in i kontexten.
/Sandras läslogg

Det HADE varit väldigt kul att testa denna på ”riktiga” barn och inte bara på mitt eget inre dito. Historien om Nollja och hennes familj är spännande och jag tror att jag hade velat läsa den här boken högt och få höra ett ”ett kapitel till, SNÄLLA!”.
Jo, jag vet. Boken är skriven på att sätt så att även ganska unga läsare ska klara att läsa den på egen hand, korta meningar (nästan lite för korta? bisatser fladdrar stundtals ensamma på ett sätt som jag aldrig har gillat. men här kanske jag har glömt hur det var att vara nybörjarläsare) och fina illustrationer som lättar upp texten, men det vore att gå miste om en gemensam upplevelse av en bra historia. Andnöd är nämligen skriven på ett sätt så att även jag som vuxen vill veta vad som händer härnäst. Det finns något mer under den uppenbart spännande ytan också. Ett lager till. Jag hoppas åtminstone att det är så, men kanske behöver jag läsa nästa del i serien också för att få det bekräftat.
Andnöd är den första boken av sex om Nollja och Människofolket. Iakttag försiktighet om du inte är den tålmodiga typen, för alla delar finns nämligen inte utgivna än. Sjöjungfrur har varit lite out of fashion sedan Ariel, men ack vilka coola sagoväsen de är. Eller sagoväsen…? Har inte jag alltid – – –
(- – – oh, det kliar på benet. det kliar VÄLDIGT mycket på benet!)
/(Inte så) anonyma biblioholister